標題: 銅陵團費貴過上海團好多下.. [打印本頁]

作者: apo    時間: 2009-3-6 00:34     標題: 銅陵團費貴過上海團好多下..

對我冇乜錢既人黎講好傷....最近環境又....又想去...
上海比較岩預算, 但景點唔岩睇...

圖片附件: shanghai.JPG (2009-3-6 00:34, 66.55 KB) / 下載次數 157
http://astrohome.net/attachment.php?aid=13852&k=254c97328bdc1585d9a5808ed209523f&t=1719523405&sid=agpg5c

作者: simonii    時間: 2009-3-6 00:40

都真係幾貴
去得6日
6千蚊慳慳地去日本3-4日都可能得
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 00:52     標題: 回覆 1# 的帖子

咁你平賣個5Dmark2俾我幫補囉
作者: apo    時間: 2009-3-6 00:57

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 00:52 發表

都話左部機唔係我架咯..
我同朋友 "租" 番黎打算用黎影日蝕架...
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 01:00

上次新疆你無去影?

聽日放假啦,點知又落雨,想去影雀都唔得
作者: apo    時間: 2009-3-6 01:04

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 01:00 發表
上次新疆你無去影?

新疆日蝕團我冇得放假, 冇得去...果陣經濟比現在好...
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 01:08     標題: 回覆 6# 的帖子

講到咁慘,都係要賣家當啦...
作者: hooooon    時間: 2009-3-6 06:43

原帖由 apo 於 2009-3-6 00:57 發表

都話左部機唔係我架咯..
我同朋友 "租" 番黎打算用黎影日蝕架...

呢個日蝕真係長.....:u_07
作者: hooooon    時間: 2009-3-6 06:44

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 01:00 發表
上次新疆你無去影?

一於去影“水"鳥。:u_14
作者: daniel    時間: 2009-3-6 08:30

對你來講都話貴其他人...........................那麼其他人係超貴!:icon_rolleyes
作者: apo    時間: 2009-3-6 08:33

原帖由 daniel 於 2009-3-6 08:30 發表
對你來講都話貴其他人...........................那麼其他人係超貴!:icon_rolleyes

對其他人黎講可能係 "超平", 起碼平過舊年去新疆, 又平過去沖繩群島.
作者: daniel    時間: 2009-3-6 08:47

原帖由 apo 於 2009-3-6 08:33 發表

對其他人黎講可能係 "超平", 起碼平過舊年去新疆, 又平過去沖繩群島.
舊年去新疆係十天呀!即一半價錢都不是"超平".
作者: passerby-b    時間: 2009-3-6 10:17

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 00:52 發表

係lor﹗大王講到咁慘,show d家當出來俾我哋睇吓,諗諗有冇辦法幫吓你:u_03
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 10:32     標題: 回覆 9# 的帖子

最慘我連米埔證都過期 :u_16
作者: apo    時間: 2009-3-6 11:07

原帖由 passerby-b 於 2009-3-6 10:17 發表

係lor﹗大王講到咁慘,show d家當出來俾我哋睇吓,諗諗有冇辦法幫吓你:u_03

你估我係 B 哥你仲有咁多好野收埋咩!! 我賣得既都賣得七七八八..
唔信你可以去掃把佬同 XR250 佢地個倉庫睇下..稍為值錢既都變成佢地既資產啦..
作者: passerby-b    時間: 2009-3-6 11:16

原帖由 apo 於 2009-3-6 11:07 發表
我賣得既都賣得七七八八..

你起碼仲有個天文台,價值十幾萬ge goto mount,em11,fsq106,2個ccd camera,eos 5d ii....
係咁易都數到咁多 你冇嘢真係要揾人信喎:u_17
作者: bigdr    時間: 2009-3-6 11:31

我好似只係向大王收購過4個目鏡及一個塊WO dovetail吧了。:g6
作者: apo    時間: 2009-3-6 11:35

原帖由 passerby-b 於 2009-3-6 11:16 發表

你起碼仲有個天文台,價值十幾萬ge goto mount,em11,fsq106,2個ccd camera,eos 5d ii....

做乜同我晒欄呀!!!!
作者: apo    時間: 2009-3-6 11:35

原帖由 bigdr 於 2009-3-6 11:31 發表
我好似只係向大王收購過4個目鏡及一個塊WO dovetail吧了。:g6

連目鏡都要賣晒, 擺明好唔掂啦...
作者: passerby-b    時間: 2009-3-6 11:36

原帖由 apo 於 2009-3-6 11:35 發表

做乜同我晒欄呀!!!!

咁叫哂欄 夠唔夠你ge收藏十份一呀:icon_mrgreen
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 11:38     標題: 回覆 20# 的帖子

係囉,起碼仲有支584 :hs3
作者: cam    時間: 2009-3-6 19:11

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 10:32 發表
最慘我連米埔證都過期 :u_16

咁就跟鳥會去啦! 我參加咗 15/3.
作者: cam    時間: 2009-3-6 19:17

原帖由 apo 於 2009-3-6 00:34 發表
對我冇乜錢既人黎講好傷....最近環境又....又想去...
上海比較岩預算, 但景點唔岩睇...

我想去兩三日, 睇完就走, 唔知武漢附近有無得睇呢? 如果機票貴, 可以平平地搭火車來回. :icon_razz
作者: daniel    時間: 2009-3-6 22:52

多年前收購個佢支C8!
後來佢又買返C8,C11你話佢冇.................................$$$$$$$:u_03 :u_03 :u_03
作者: kingarthur    時間: 2009-3-8 15:27

原帖由 passerby-b 於 2009-3-6 11:36 發表

咁叫哂欄 夠唔夠你ge收藏十份一呀:icon_mrgreen

Rich people indeed! After all these years I only have an old mount and a few camera lenses, at this 'dry out' moment I might have to let go this eclipse and save some bucks. Travelling in Mainland is getting more and more expensive!:icon_sad

作者: Subaru    時間: 2009-3-8 15:55

原帖由 apo 於 2009-3-6 11:35 發表

連目鏡都要賣晒, 擺明好唔掂啦...

大王主攻拍攝, 我估d目鏡都係擺多過用, 所以主因一定唔係大王唔掂.
作者: Subaru    時間: 2009-3-8 15:58

原帖由 passerby-b 於 2009-3-6 11:16 發表

B哥, 我估你呢個list重漏咗好多嘢!  同埋個數一定唔啱.
作者: cosmos    時間: 2009-3-8 16:17

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 11:38 發表
係囉,起碼仲有支584 :hs3

賣咗支584,買支328返嚟,咪有旅費,仲有鏡去影囉
作者: passerby-b    時間: 2009-3-8 21:53

原帖由 Subaru 於 2009-3-8 15:58 發表

B哥, 我估你呢個list重漏咗好多嘢!  同埋個數一定唔啱.

當然啦﹗我都冇錢請好ge情報員,緊係好多錯漏啦
作者: panda    時間: 2009-3-15 20:27

支328 IS:g15
作者: cosmos    時間: 2009-3-15 22:46

原帖由 hooooon 於 2009-3-6 06:43 發表

呢個日蝕真係長.....:u_07

A生都無話影邊一次日食:u_07
作者: cosmos    時間: 2009-3-16 23:09

http://occultation.freebbs.hk/vi ... &page=1#pid4419

直至3日15日
B 團(上海)共有 9 位報名
C 團(銅陵)共有 34 位報名
作者: apo    時間: 2009-3-16 23:17

原帖由 cosmos 於 2009-3-16 23:09 發表
http://occultation.freebbs.hk/vi ... &page=1#pid4419

直至3日15日
B 團(上海)共有 9 位報名
C 團(銅陵)共有 34 位報名

即係睇日蝕既人對價錢冇問題.....

除左本人....靠賣野做旅費... :g20 :g20
作者: bigdr    時間: 2009-3-16 23:20

大王有野賣,我不知幾羨慕。:g15  我無野賣,無錢去睇日蝕,攪到唔夠報名.....
作者: apo    時間: 2009-3-16 23:26

原帖由 bigdr 於 2009-3-16 23:20 發表
大王有野賣,我不知幾羨慕。:g15  我無野賣,無錢去睇日蝕,攪到唔夠報名.....

你賣番幾個目鏡俾我咯...我幫你報上海團...:g19 :g19
作者: bigdr    時間: 2009-3-16 23:36

又話無$去睇日蝕,又有$買目鏡:u_07 :u_07 :u_07 :u_07
大王,你唔好玩
作者: apo    時間: 2009-3-16 23:39

原帖由 bigdr 於 2009-3-16 23:36 發表
又話無$去睇日蝕,又有$買目鏡:u_07 :u_07 :u_07 :u_07
大王,你唔好玩

冇錢可以問人借住先..... 鬼叫有兩支度叔鏡但冇大目鏡睇...又賣唔出~
作者: passerby-b    時間: 2009-3-17 09:53

原帖由 apo 於 2009-3-16 23:17 發表

即係睇日蝕既人對價錢冇問題.....

除左本人....靠賣野做旅費... :g20 :g20

大王,我都話你俾個em11我,我咪幫你交睇日食團費lor:u_22
一家便宜兩家著呀:u_07
作者: apo    時間: 2009-3-17 13:30

原帖由 passerby-b 於 2009-3-17 09:53 發表

大王,我都話你俾個em11我,我咪幫你交睇日食團費lor:u_22
一家便宜兩家著呀:u_07

你買台 EM11 黎擺咩??? 自己有 EM10, EM200 都唔用借晒俾人用....
作者: passerby-b    時間: 2009-3-17 14:05

原帖由 apo 於 2009-3-17 13:30 發表

你買台 EM11 黎擺咩??? 自己有 EM10, EM200 都唔用借晒俾人用....

緊係要來用啦u_23
唔好提其他ge妻妾啦,佢哋見我e家咁窮,走ge走,飛ge飛啦:g20 :g20
作者: apo    時間: 2009-3-17 16:22

原帖由 passerby-b 於 2009-3-17 14:05 發表

緊係要來用啦u_23
唔好提其他ge妻妾啦,佢哋見我e家咁窮,走ge走,飛ge飛啦:g20 :g20

B 哥你放低左望遠鏡咁耐冇玩, 仲記唔記得點影架????

你不如影番兩晚 show d 野黎睇下....:icon_cool :icon_cool
作者: passerby-b    時間: 2009-3-17 16:42

原帖由 apo 於 2009-3-17 16:22 發表

B 哥你放低左望遠鏡咁耐冇玩, 仲記唔記得點影架????

你不如影番兩晚 show d 野黎睇下....:icon_cool :icon_cool

大王,冇mount點show哥利呀:g10
唔通用手指對住個相機來做guiding咩:u_19
作者: apo    時間: 2009-3-17 16:46

原帖由 passerby-b 於 2009-3-17 16:42 發表

大王,冇mount點show哥利呀:g10
唔通用手指對住個相機來做guiding咩:u_19

你問阿邊個邊個拎番台 mount 用咪得咯..:icon_cool :icon_cool
作者: passerby-b    時間: 2009-3-17 16:48

原帖由 apo 於 2009-3-17 16:46 發表

你問阿邊個邊個拎番台 mount 用咪得咯..:icon_cool :icon_cool

我都話d妾仕跟佬走咗,仲點追番來呀:u_13 :u_13
作者: cosmos    時間: 2009-3-17 22:45

妾走妾還在,娶個新嘅返屋企
作者: passerby-b    時間: 2009-3-18 09:23

原帖由 cosmos 於 2009-3-17 22:45 發表
妾走妾還在,娶個新嘅返屋企

我咪就係咁話lor,但大王唔肯制嘛:u_13 :u_13
作者: cosmos    時間: 2009-3-19 01:22

C-1 銅陵團名額已滿,已經意向報名而又想參加 C 團朋友,請盡快確認,名額所限,只能多開 C-2 一團。C-2 團額滿後不能再加。當然,如果人少的話,C-2 團係唔一定會開辦。

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2