標題: 台灣鳥攝團第二浪 [打印本頁]

作者: puppymic    時間: 2009-3-6 13:13     標題: 台灣鳥攝團第二浪

去唔成墾丁,宜家再約去台中3天(可能加台北一天),18/3前最好weekday出發(weekend都可以),目標以影雀為主,有無人去?

目的地:台中鞍馬山 Taiwan Anmashan
主要觀鳥點都是集中在大雪山林道及鞍馬山莊附近.

人地既建議行程:
搭 KA 係香港飛去台中 11:30 飛 13:00 到. 然後叫租車公司的人係機場接你. 攞埋車. 楂上去鞍馬山莊(位於43K) 大約只需 2 個半小時. check in 埋. 就可以去 47K 等帝雉. 第二日就係鞍馬山莊附近睇陣雀然後落 23.5K 山桐子度等雀. 等到 5pm 就去 23K 度等藍腹(閑鳥). 影完返鞍馬山莊訓. 第三日朝早上 49K 睇陳雀就走得. 楂反車去台中還車. 叫租車公司的人車返你去機場搭 14: 00 班機返香港. 15:40 平安抵達香港.

http://www.hkwildlife.net/redire ... o=lastpost#lastpost

作者: apo    時間: 2009-3-6 13:22

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 13:13 發表
去唔成墾丁,宜家再約去台中3天(可能加台北一天),18/3前weekday出發,目標以影雀為主,有無人去?

人地既建議行程:
搭 KA 係 ...

冇假期.....
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 13:26     標題: 回覆 2# 的帖子

你唔係可以放兩日星期4、5既咩 :pretty_smile
作者: passerby-b    時間: 2009-3-6 13:53

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 13:13 發表
去唔成墾丁,宜家再約去台中3天(可能加台北一天),18/3前weekday出發,目標以影雀為主,有無人去?

全部時間都係weekday,好有難度:amazing.
第二,點解唔去墾丁呢,横掂都係台灣
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 14:02     標題: 回覆 4# 的帖子

咁墾丁多數人話要復活節先得閒嘛,我宜家放緊假咪再諗....:u_21

作者: passerby-b    時間: 2009-3-6 14:10     標題: 回覆 5# 的帖子

唉﹗咁搞法都係......:u_16
easter機票會唔會好貴架:u_13 :u_13
作者: tang    時間: 2009-3-6 18:29

港龍平價機票 (高雄或台北)
29/04 至 04/05 6天 ($990+309=1,299)
28/05 至 01/06 5天  "
30/04 至 04/05 5天 ($1,180+309=1,489)
可以組團睇雀兼影星
作者: cam    時間: 2009-3-6 19:05     標題: 回覆 6# 的帖子

長榮 easter 機票有 promo 喎 !

圖片附件: easter fare.jpg (2009-3-6 19:40, 111.43 KB) / 下載次數 129
http://astrohome.net/attachment.php?aid=13854&k=431cbeaf2f554a6762eda9f7332af456&t=1719051838&sid=I4eIeh

作者: hooooon    時間: 2009-3-6 21:44

去唔成墾丁,宜家再約去台中3天(可能加台北一天),18/3前最好weekday出發(weekend都可以),目標以影雀為主,有無人去?

人地既 ...

唔係好明,甚麼是43K,47K,乜乜K?好似要自己開車。如果三天,真係急左少少。
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 22:00     標題: 回覆 9# 的帖子

睇埋呢度會明D(同埋可以再睇番我上面個post果條link,有車、住宿、食物既相),如果真係去得成,應該會租車。如果去埋台北要4日 :pretty_smile

D雀主要食山桐子,所以23K既賞鳥平台係重點之一。另外係櫻花樹

問既資料:港龍去台中機票$850(未連稅),應該要租一部車$400,住「鞍馬山莊」$400一間雙人房

http://www1.forest.gov.tw/ra/RA_Courier_01.aspx?RA_ID=0300003

http://tsfs.forest.gov.tw/DM1/index.asp

作者: passerby-b    時間: 2009-3-6 22:24

有個問題,乜誰渣車呢
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 22:30     標題: 回覆 11# 的帖子

其實係我同另一個friend都有興趣去,宜家各自問緊人去唔去,應該夠4個就下星期出發,佢識車
作者: apo    時間: 2009-3-6 22:49

大雪山
作者: daniel    時間: 2009-3-6 22:53

原帖由 apo 於 2009-3-6 22:49 發表
大雪山
:u_03 :u_03 :u_03
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 23:43     標題: 回覆 14# 的帖子

想問一,其實三腳唔放入行李可唔可以上飛機?如果得,係咪都要入落腳架套?
作者: apo    時間: 2009-3-6 23:45

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 23:43 發表
想問一,其實三腳唔放入行李可唔可以上飛機?如果得,係咪都要入落腳架套?

上次唔記得係唔係梁 sir 都俾有關人員炸過型..不過最後都過到..
作者: daniel    時間: 2009-3-6 23:48

原帖由 apo 於 2009-3-6 23:45 發表

上次唔記得係唔係梁 sir 都俾有關人員炸過型..不過最後都過到..

可以上飛機,係入落腳架套的.
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 23:50     標題: 回覆 17# 的帖子

咁即係入落腳架套就OK可以呀?
作者: Gem    時間: 2009-3-6 23:50

我上次去台灣就要我寄倉~
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 23:53     標題: 回覆 19# 的帖子

係喎,寄倉都ok,不過一支腳架寄倉驚唔見
作者: apo    時間: 2009-3-6 23:55

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 23:53 發表
係喎,寄倉都ok,不過一支腳架寄倉驚唔見

咁又係呀..你隻腳咁值錢.....俾我見到都想 "立" 左佢...
作者: daniel    時間: 2009-3-6 23:55

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 23:50 發表
咁即係入落腳架套就OK可以呀?

yes!除非特別大支,波頭分開放好D.
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 23:57     標題: 回覆 21# 的帖子

都唔夠你果支貴
作者: puppymic    時間: 2009-3-6 23:58

我支係Gitzo 1540,我諗都OK掛

Thank you
作者: daniel    時間: 2009-3-7 00:21

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 23:57 發表
都唔夠你果支貴
係呀!
係呀! 係呀!幫拖!!!! :u_07
作者: cam    時間: 2009-3-7 00:25

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 23:43 發表

我通常放在行李唿寄倉. :icon_razz
作者: puppymic    時間: 2009-3-7 00:28     標題: 回覆 26# 的帖子

我個細裝唔落支腳,上次去雲南局住個雙人大去,今次去台灣3-4日,唔想個大咁誇張
作者: waterblowing    時間: 2009-3-7 07:13

我放入行李箱..寄倉
上次去kenya
作者: passerby-b    時間: 2009-3-7 20:33

原帖由 puppymic 於 2009-3-6 22:30 發表
其實係我同另一個friend都有興趣去,宜家各自問緊人去唔去,應該夠4個就下星期出發,佢識車

又唔係18/2/2009啦,我仲度掂哂,星期一番公司睇吓請唔請到假咋
究竟幾時去呀:hw2
作者: puppymic    時間: 2009-3-7 21:50     標題: 回覆 29# 的帖子

唉!係咪我寫得唔好呢?因為我既假期至到18/3,所以一定要18/3之前出發。確實日期其實在出post時未定!

B哥,Sorry呀!:u_15 攪到你誤會添

10/3 - 12/3 你去唔去到呀?我諗...果度係山區,影星都應該OK

作者: passerby-b    時間: 2009-3-7 23:18

原帖由 puppymic 於 2009-3-7 21:50 發表
唉!係咪我寫得唔好呢?因為我既假期至到18/3,所以一定要18/3之前出發。確實日期其實在出post時未定!

10/3 - 12/3 你去唔去到呀?我諗...果度係山區,影星都應該OK ...

10號咁急,我去唔到啦。
冇緊要啦,下次啦,你哋玩得開心d:icon_mrgreen
作者: puppymic    時間: 2009-3-8 09:33

睇到,原來真係有人去大雪山觀星

http://familystar.org.tw/forum/index.php?topic=2334.45
作者: vivian    時間: 2009-3-8 19:38

大雪山就未去過
有年同老公及幾位天文同好去咗小雪山
又系亞林生帶路,第一次睇到條銀河,由東向西180度全晚睇
d星多到認唔到星座‧成晚唔瞓都唔累
超正
作者: puppymic    時間: 2009-3-8 22:23     標題: 回覆 33# 的帖子

可惜今次「車天車地」無人夾到時間去,如果唔係有人可以教我欣賞星星同銀河,咁就最好啦 :pretty_smile

因為要趕及「山桐子」未被鳥兒吃完的時侯去到,所以今次要急於下星期初出發。下次再去會選2月份,到時如果都適合觀星,咁大家一齊去觀星、觀鳥,應該會很開心呢!

作者: Gem    時間: 2009-3-8 22:43

原帖由 vivian 於 2009-3-8 19:38 發表
大雪山就未去過
有年同老公及幾位天文同好去咗小雪山
又系亞林生帶路,第一次睇到條銀河,由東向西180度全晚睇
d星多到認唔到星座‧成晚唔瞓都唔累
超正 ...

由東向西180度全晚睇!! 好正喎~~!! :u_18 :u_18 :u_02
作者: hooooon    時間: 2009-3-8 23:20

原帖由 puppymic 於 2009-3-8 22:23 發表
可惜今次「車天車地」無人夾到時間去,如果唔係有人可以教我欣賞星星同銀河,咁就最好啦 :pretty_smile

因為要趕及「山桐子」未被鳥兒吃完的時侯去到,所以今次要急於下星期初出發。下次再去會選2月份,到時如果都適合觀 ...

大雪山真係影林鳥的好地方,又開揚,又多雀,又有山桐子。
只是我去不到,下次或者下年二月山桐子結果的日子,可以有四天時間行一行那就很好。
妳是否成行?
作者: puppymic    時間: 2009-3-8 23:34     標題: 回覆 36# 的帖子

應該會後日出發
作者: daniel    時間: 2009-3-8 23:35

原帖由 hooooon 於 2009-3-8 23:20 發表

大雪山真係影林鳥的好地方,又開揚,又多雀,又有山桐子。
只是我去不到,下次或者下年二月山桐子結果的日子,可以有四天時間行一行那就很好。
妳是否成行? ...

我都有興趣!有興趣!
作者: puppymic    時間: 2009-3-8 23:36     標題: 回覆 38# 的帖子

你係話:你有興趣後日去定下年二月去呀?
作者: apo    時間: 2009-3-8 23:44

如果今次活動係月底 or 早 d 出聲我都會去..  我怕月光...全部假期都編左嚮冇月光日子~
作者: puppymic    時間: 2009-3-8 23:49     標題: 回覆 40# 的帖子

咁下次早D約定你
作者: daniel    時間: 2009-3-8 23:53     標題: 回覆 39# 的帖子

後日去不到,因3月28日另有安排,下年二月有興趣
作者: daniel    時間: 2009-3-8 23:54

冇月光日子!大多數人應該有興趣!
作者: hooooon    時間: 2009-3-8 23:54

原帖由 daniel 於 2009-3-8 23:53 發表
後日去不到,因3月28日另有安排,下年二月有興趣

一年之後的約會,真有意思!:g17 :u_11
作者: puppymic    時間: 2009-3-8 23:56     標題: 回覆 44# 的帖子

咁等我去探路先啦,如果好玩,就明年2月再去過 :big_smile
作者: apo    時間: 2009-3-8 23:57

原帖由 puppymic 於 2009-3-8 23:56 發表
咁等我去探路先啦,如果好玩,就明年2月再去過 :big_smile

如果行程方便請單聲, 話唔定下個月會去一次都唔定..襯打風季節前.
作者: Gem    時間: 2009-3-8 23:58     標題: 回覆 44# 的帖子

有意思有意思~~!!:u_18 :u_18
作者: daniel    時間: 2009-3-8 23:59

原帖由 puppymic 於 2009-3-8 23:56 發表
祝旅途愉快!拍攝滿載而歸!
作者: daniel    時間: 2009-3-9 00:00     標題: 回覆 46# 的帖子

:u_03 :u_03 :u_03
作者: hooooon    時間: 2009-3-9 00:01

原帖由 apo 於 2009-3-8 23:57 發表

如果行程方便請單聲, 話唔定下個月會去一次都唔定..襯打風季節前.

但那處要有山桐子才易影到雀鳥,所以十二月至二月才是最適合。下年吧!:u_16
作者: daniel    時間: 2009-3-9 00:02

原帖由 Gem 於 2009-3-8 23:58 發表
有意思有意思~~!!:u_18 :u_18
妳有冇興趣呀?????
作者: hooooon    時間: 2009-3-9 00:03

原帖由 daniel 於 2009-3-9 00:02 發表
妳有冇興趣呀?????

咁快報名?勁過日蝕團。:u_14
作者: apo    時間: 2009-3-9 00:06

原帖由 hooooon 於 2009-3-9 00:01 發表

但那處要有山桐子才易影到雀鳥,所以十二月至二月才是最適合。下年吧!:u_16

山桐子點樣架? 唔知係唔係上年十二月嚮玉山紅色果 d 小果實..

圖片附件: IMG_0456.jpg (2009-3-9 00:06, 199.51 KB) / 下載次數 98
http://astrohome.net/attachment.php?aid=13884&k=7f02ee7d7d7d1cd6f1e4cc8ae505bf09&t=1719051838&sid=I4eIeh

作者: daniel    時間: 2009-3-9 00:08

原帖由 hooooon 於 2009-3-9 00:03 發表

咁快報名?勁過日蝕團。:u_14
唔係咩!
作者: Gem    時間: 2009-3-9 00:10

原帖由 daniel 於 2009-3-9 00:02 發表
妳有冇興趣呀?????

:u_18 玩就緊係有興趣...但影雀就就無器材..得個睇字..:pig7
作者: apo    時間: 2009-3-9 00:10

原帖由 Gem 於 2009-3-9 00:10 發表

:u_18 玩就緊係有興趣...但影雀就就無器材..得個睇字..:pig7

買左 Billy 支大白佢咯......
作者: Gem    時間: 2009-3-9 00:12

原帖由 apo 於 2009-3-9 00:10 發表

買左 Billy 支大白佢咯......

買完就無錢交租,交稅同開飯...:pig6 :pig6
作者: daniel    時間: 2009-3-9 00:14

原帖由 Gem 於 2009-3-9 00:10 發表

A生大把,用你......力,問下佢..........女士應該..........男士免問...........
作者: daniel    時間: 2009-3-9 00:15

原帖由 Gem 於 2009-3-9 00:12 發表

買完就無錢交租,交稅同開飯...:pig6 :pig6

收入豐厚,立稅人士
作者: Gem    時間: 2009-3-9 00:23

原帖由 daniel 於 2009-3-9 00:14 發表

A生大把,用你......力,問下佢..........女士應該..........男士免問...........

:pig2 我無技術, 唔識影, 借黎盞浪費....:pig8
作者: Gem    時間: 2009-3-9 00:24

原帖由 daniel 於 2009-3-9 00:15 發表

收入豐厚,立稅人士

唉...:u_01 就黎稅都唔洗交, 要拎綜援喇~~ :pig6
作者: daniel    時間: 2009-3-9 01:18

原帖由 Gem 於 2009-3-9 00:24 發表

唉...:u_01 就黎稅都唔洗交, 要拎綜援喇~~ :pig6

對你來講超高難度動作,綜援咁困難拎,都比你拎到.恭喜!恭喜!

作者: passerby-b    時間: 2009-3-9 18:11

原帖由 daniel 於 2009-3-9 01:18 發表

對你來講超高難度動作,綜援咁困難拎,都比你拎到.恭喜!恭喜!

我睇d度有米之人,除咗某大大之外,應該係豬姐lu:u_22
作者: mike_leung    時間: 2009-3-9 19:21

絕對係啦...我估我人工只係得豬姐既一半多d.....
作者: beatrice    時間: 2009-3-9 19:46

原帖由 passerby-b 於 2009-3-9 18:11 發表

一個人做野...............可以出多幾個人的人工。

真是善慕死人啦!

有些人出曬全家全族去做,可能都是得你幾份之幾人工,唉......同人吾同命。
作者: hooooon    時間: 2009-3-9 20:18

原帖由 beatrice 於 2009-3-9 19:46 發表

一個人做野...............可以出多幾個人的人工。

真是善慕死人啦!

有些人出曬全家全族去做,可能都是得你幾份之幾人工,唉......同人吾同命。 ...

咁有趣的工,真係想見識下。
作者: Gem    時間: 2009-3-9 21:00

原帖由 passerby-b 於 2009-3-9 18:11 發表

:hit1 :hit1 亂講...
作者: Gem    時間: 2009-3-9 21:12

乜你地講到我好似返工坐起度豆人工咁架?:u_14  
人工同付出成正比架....我豆得呢份人工, 就要接觸人人厭惡0既野, 血, 死屍, 有蟲0既傷口, 洗痔瘡傷口, 同阿婆放屎, 接觸肺癆, 沙士, 愛滋病人...好多好多...聽完仲會唔會羨慕?
你地睇我好, 我睇你地好啦~ :u_16 有假放就拎份糧去0下旅行減壓唔等於大富大貴0既...係就唔洗做啦~ :u_01
作者: mike_leung    時間: 2009-3-9 21:44

仲可能要比d男病人調戲!!!
作者: Gem    時間: 2009-3-9 23:00

原帖由 mike_leung 於 2009-3-9 21:44 發表
仲可能要比d男病人調戲!!!

:u_21 ...某 d 7 老八十果 d , 好鍾意借 d 意摸人大脾...:pig10
作者: cosmos    時間: 2009-3-9 23:05

原帖由 Gem 於 2009-3-9 21:00 發表

:hit1 :hit1 亂講...

咁應該係:『我睇d度最有米之人,應該係豬姐lu:u_22 』
作者: Gem    時間: 2009-3-9 23:33     標題: 回覆 71# 的帖子

:pig6 :pig6 :pig6 :pig6
作者: daniel    時間: 2009-3-9 23:59

豬姐愛心無限人工同付出成正比,應得!應得!
作者: beatrice    時間: 2009-3-10 01:32

原帖由 hooooon 於 2009-3-9 20:18 發表

咁有趣的工,真係想見識下。

這些工作不是人人有資格去做,就算有這個榮幸被選中,
你的親朋烕友同族群,也未必同意你有一份,將會要他們
幫你一起付出與收入不成正比挨到你退休的工作!
作者: passerby-b    時間: 2009-3-10 09:14

原帖由 Gem 於 2009-3-9 23:00 發表

:u_21 ...某 d 7 老八十果 d , 好鍾意借 d 意摸人大脾...:pig10

豬姐,咁你咪伸佢哋兩腳lor,等佢哋唔敢亂來:u_03
作者: passerby-b    時間: 2009-3-10 09:18

原帖由 daniel 於 2009-3-9 23:59 發表
豬姐愛心無限人工同付出成正比,應得!應得!

係咯,我哋只係話豬姐富貴啫:u_02
又冇話過係不義之財,跟本冇人話過豬姐咁富貴係唔應該喎:u_22
豬姐d身家緊係應得架啦u_24 u_23
作者: mike_leung    時間: 2009-3-10 11:40

我都覺得做nurse係應得呢份人工。

不過做私家醫院會舒服過做公立,所以我特別敬重d做公立醫院既人。
作者: Gem    時間: 2009-3-10 11:57

原帖由 passerby-b 於 2009-3-10 09:18 發表

係咯,我哋只係話豬姐富貴啫:u_02
又冇話過係不義之財,跟本冇人話過豬姐咁富貴係唔應該喎:u_22
豬姐d身家緊係應得架啦u_24 u_23

:misdoubt 咩身家呀? 唉.....乜都無喇..:i_have_no_idea
作者: Gem    時間: 2009-3-10 11:58     標題: 回覆 77# 的帖子

:pig3 :pig3 好感動~~
作者: passerby-b    時間: 2009-3-10 12:30

原帖由 Gem 於 2009-3-10 11:57 發表

:misdoubt 咩身家呀? 唉.....乜都無喇..:i_have_no_idea

點會呀﹗你又話冇匯豐係手:misdoubt
作者: passerby-b    時間: 2009-3-10 13:11

點解講講吓會講到豬姐d身家架:misdoubt
豬姐有米,係不容爭議ge事實,唔洗講啦:u_22
.
.
.
究竟有無人想easter去台灣架,:u_17
有人想去就要開始plan啦:u_17
我想去呀,不過乜都唔識,要蚊人衫尾:u_17

作者: cosmos    時間: 2009-3-11 01:58     標題: 回覆 81# 的帖子

http://www.astrohome.net/viewthr ... amp;page=1#pid58264

去同林啟生吹吹水,咪知台灣各個觀星地方詳細資料,不過佢好似無影雀喎
作者: passerby-b    時間: 2009-3-11 09:02

原帖由 cosmos 於 2009-3-11 01:58 發表
http://www.astrohome.net/viewthr ... amp;page=1#pid58264

去同林啟生吹吹水,咪知台灣各個觀星地方詳細資料,不過佢好似無影雀喎

今次想去影雀影蝶咋
作者: cam    時間: 2009-3-12 20:05

原帖由 puppymic 於 2009-3-7 21:50 發表

10/3 - 12/3 你去唔去到呀?我諗...果度係山區,影星都應該OK ...

應該番嚟喎 ! 唔知係咪大豐收呢 ? :icon_razz
作者: puppymic    時間: 2009-3-13 18:25     標題: 回覆 84# 的帖子

諗諗3日都係唔夠喉,今日至番,收獲都唔錯呀,遲D出post分享 :pretty_smile
作者: cam    時間: 2009-3-13 21:36     標題: 回覆 85# 的帖子

期待你的分享呀 !
作者: hooooon    時間: 2009-3-13 21:39

原帖由 puppymic 於 2009-3-13 18:25 發表
諗諗3日都係唔夠喉,今日至番,收獲都唔錯呀,遲D出post分享 :pretty_smile

聽到都恨死隔離。:u_12
作者: puppymic    時間: 2009-3-13 21:43     標題: 回覆 87# 的帖子

我都恨好耐啦,呢次係我第一次去台灣觀鳥咋
作者: puppymic    時間: 2009-3-13 22:55     標題: 回覆 17# 的帖子

唔記得講...

我支腳架係香港去果陣,真係可以帶上飛機,但係從台中返就唔得,入海關check-in counter,佢地都要我番支腳架出去航空公司counter寄倉

點知返到香港腳架袋個扣爛 :g10

作者: cam    時間: 2009-3-13 23:03     標題: 回覆 89# 的帖子

咁你有冇即時向航空公司反映, 佢地會幫你維修架!  或者你有冇買旅遊保險, 試吓可唔可以 claim 囉 !
作者: hooooon    時間: 2009-3-13 23:04

原帖由 puppymic 於 2009-3-13 22:55 發表
唔記得講...

我支腳架係香港去果陣,真係可以帶上飛機,但係從台中返就唔得,入海關check-in counter,佢地都要我番支腳架出去航空公司counter寄倉

點知返到香港腳架袋個扣爛 :g10 ...

你支腳有幾長?好似22"內都OK。
作者: puppymic    時間: 2009-3-13 23:18     標題: 回覆 91# 的帖子

我支Gitzo 1540,我唔知幾長,不過係香港上飛機可以手提上機
作者: hooooon    時間: 2009-3-13 23:25

原帖由 puppymic 於 2009-3-13 23:18 發表
我支Gitzo 1540,我唔知幾長,不過係香港上飛機可以手提上機

1540應該長21.3", 如果妳的袋不是長很多,應該可以上飛機,一般terms寫都係22"以下。
作者: puppymic    時間: 2009-3-13 23:29     標題: 回覆 93# 的帖子

連個袋既長度都計

算啦,個台灣海關都話唔得,唔通仲同佢爭論咩

好在個袋都係鴨記買,幾十蚊
作者: hooooon    時間: 2009-3-13 23:37

原帖由 puppymic 於 2009-3-13 23:29 發表
連個袋既長度都計

算啦,個台灣海關都話唔得,唔通仲同佢爭論咩

好在個袋都係鴨記買,幾十蚊

咁即是短D腳都不能帶上飛機。
我之前仲打算買支2541,而家都係用支1325走天涯算了,可以慳返唔少。:u_07
作者: mike_leung    時間: 2009-3-14 00:04

上次去台灣,我帶支3540S上機,都冇事喎! 唔計個袋,支腳都有61cm長! 回程我就將支腳放返入行李箱....
作者: cam    時間: 2009-3-14 00:15

每位地勤都有自己把呎(在心中), 有一次要我磅相機背囊, 重 9.9 kg, 佢話超重, 要我拎番d 出嚟 ! 好彩有朋友同行, 幫我拎咁支鏡 .
作者: cosmos    時間: 2009-3-14 11:52

行李除咗size有限制,重量都有嫁:g18 短線普通位一般係寄倉20Kg,手提7Kg:g19
作者: passerby-b    時間: 2009-3-14 20:12

大佬大姐們,
有冇人easter去台灣架:u_17 :u_17
作者: kai    時間: 2009-3-14 21:56

原帖由 passerby-b 於 2009-3-14 20:12 發表
大佬大姐們,
有冇人easter去台灣架:u_17 :u_17  

有計劃嗎?如果我都可以就好喇!!你終於浮上面了......
都係玉山嗎?一或其他呢!!!

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2