標題: 放三日大假,有冇嘢搞 [打印本頁]

作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 16:13     標題: 放三日大假,有冇嘢搞

如題,有冇好玩活動:u_18
作者: apo    時間: 2009-4-30 16:16

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 16:13 發表
如題,有冇好玩活動:u_18

我申請多半日假, 依家坐左嚮屋企曬太陽.....
作者: sn-10    時間: 2009-4-30 16:35

星期6去濕地....:g13
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 16:38

原帖由 apo 於 2009-4-30 16:16 發表

我取消咗今個下午假期,不過又攞咗星期一,放多日:u_05
明天有冇嘢影吓,冇嘢我一早去洪湖睇吓有冇雀影:u_22
作者: apo    時間: 2009-4-30 17:02

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 16:38 發表

我取消咗今個下午假期,不過又攞咗星期一,放多日:u_05
明天有冇嘢影吓,冇嘢我一早去洪湖睇吓有冇雀影:u_22

今晚十二點後會出動影下普通野, 聽朝可能唔識起身...
作者: billy    時間: 2009-4-30 17:14

明天去大圍踏單車去大埔, 然後去海濱公園,
後天約了人去東涌交收支鏡, 然後可能去水口影野觀星
大後日未有打算, 想去影雀影蝶.
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 17:24

原帖由 billy 於 2009-4-30 17:14 發表

我也是後天如果没事,會去水口影蝶
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 17:25

原帖由 apo 於 2009-4-30 17:02 發表

今晚十二點後會出動影下普通野, 聽朝可能唔識起身...

大王真令小民羡慕:u_20
有個天文台,可真方便:u_18
作者: sn-10    時間: 2009-4-30 17:35

原帖由 billy 於 2009-4-30 17:14 發表
明天去大圍踏單車去大埔, 然後去海濱公園,
大後日未有打算, 想去影雀影蝶.

一齊去濕地吖,你咁近...

我會帶埋個仔去....:g6
作者: apo    時間: 2009-4-30 17:37

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 17:25 發表

大王真令小民羡慕:u_20
有個天文台,可真方便:u_18

你有冇帶眼鏡呀???? 我係話 "出動" 外影呀!!
作者: schindler    時間: 2009-4-30 17:39

原帖由 apo 於 2009-4-30 17:37 發表

你有冇帶眼鏡呀???? 我係話 "出動" 外影呀!!

大王既生活, 就係潮之達人既生活~~ :hs6
作者: Gem    時間: 2009-4-30 18:37     標題: 回覆 1# 的帖子

:u_13 只有一日假...五一又要努動...:pig7
作者: Gem    時間: 2009-4-30 18:38

原帖由 schindler 於 2009-4-30 17:39 發表

"潮之達人既生活"...:g8 :g8
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 18:55

原帖由 Gem 於 2009-4-30 18:37 發表
:u_13 只有一日假...五一又要努動...:pig7

阿豬姐,咁你點享受你唯一一日假期呀:u_18
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 18:57

原帖由 schindler 於 2009-4-30 17:39 發表

大王一早已成仙成彿,享受神仙般生活:u_18
作者: apo    時間: 2009-4-30 19:05

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 18:57 發表

大王一早已成仙成彿,享受神仙般生活:u_18

經濟繼續咁樣....真係好快就成仙了....
作者: mike_leung    時間: 2009-4-30 19:08

我都想去水口影蝶呀...有冇人帶路呀?
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 19:09

原帖由 apo 於 2009-4-30 19:05 發表

經濟繼續咁樣....真係好快就成仙了....

大王,你唔係話過你忙到覆e貓都覆唔到咩
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 19:11

原帖由 mike_leung 於 2009-4-30 19:08 發表
我都想去水口影蝶呀...有冇人帶路呀?

星期六,我可以帶呀,最好deniel出手啦:u_18
不過我諗住太多人搭車,我可以改去黃龍坑
詳情call我啦
作者: mike_leung    時間: 2009-4-30 19:35

好....不過,我只支60mm....都唔知影得d咩.....仲有支70-200/2.8,最近對焦係0.95m,唔知用唔用得著呢?
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 21:40

原帖由 mike_leung 於 2009-4-30 19:35 發表
好....不過,我只支60mm....都唔知影得d咩.....仲有支70-200/2.8,最近對焦係0.95m,唔知用唔用得著呢?

79-200放大率有幾多呀,我估0.3都影到鳳蝶啦。
加個extension tube,好多人就咁打蝶喎。
總之,有興趣就call我啦﹗我pm個no.給你。
作者: puppymic    時間: 2009-4-30 22:04     標題: 回覆 4# 的帖子

幾時至有荷花影?
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 22:14

原帖由 puppymic 於 2009-4-30 22:04 發表
幾時至有荷花影?

去年是5月尾,6月頭。
現在連花冧都見唔到
作者: vivian    時間: 2009-4-30 22:27

唉!:g18
我要搬屋,以經執咗幾日野,
三日假期無雀影
:g10 :g10 :g10
作者: puppymic    時間: 2009-4-30 22:31     標題: 回覆 23# 的帖子

開花就唔該通知

不過5月尾會去南嶺國家森林公園4日觀鳥,要6月頭至有時間影花啦
作者: mike_leung    時間: 2009-4-30 22:32

呀b哥,我會聽日CALL你..
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 22:32

原帖由 puppymic 於 2009-4-30 22:31 發表
開花就唔該通知

不過5月尾會去南嶺國家森林公園4日觀鳥,要6月頭至有時間影花啦

不忙呀,到時有兩三星期可以拍的:u_22
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 22:33

原帖由 vivian 於 2009-4-30 22:27 發表
唉!:g18
我要搬屋,以經執咗幾日野,
三日假期無雀影
:g10 :g10 :g10

又搬?搬去邊呀?
作者: mike_leung    時間: 2009-4-30 22:34

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 21:40 發表

79-200放大率有幾多呀,我估0.3都影到鳳蝶啦。
加個extension tube,好多人就咁打蝶喎。
總之,有興趣就call我啦﹗我pm個no.給你。

我支鏡既放大率係0.32X at 200mm....唔知夠唔夠呢?
作者: billy    時間: 2009-4-30 22:46

原帖由 mike_leung 於 2009-4-30 22:34 發表

我支鏡既放大率係0.32X at 200mm....唔知夠唔夠呢?

好喎, 大家不如約星期二出來影蝶!
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 22:50

原帖由 mike_leung 於 2009-4-30 22:34 發表

影鳳蝶我估應該夠啦,加個extender就最好,我見好多人都係拎70-200打蝶,
作者: passerby-b    時間: 2009-4-30 22:51

原帖由 billy 於 2009-4-30 22:46 發表

好喎, 大家不如約星期二出來影蝶!

我哋講緊星期六喎:u_14
作者: kai    時間: 2009-4-30 23:43

原帖由 apo 於 2009-4-30 16:16 發表

加番個dome就真係更好...唔好話你負擔唔到喎...
作者: kingarthur    時間: 2009-5-1 05:06

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 22:51 發表

我哋講緊星期六喎:u_14

Yesterday I saw quite a lot people there shooting butterfies, think in weekend it'll become crowdy market place.
作者: mike_leung    時間: 2009-5-1 10:52

咁呀....kingrthur一提下....B哥,SORRY,我都係縮沙,我最怕去一D「嘉年華」既地方影生態相.....想專注D慢慢都唔得,比周圍D攪住晒.....又話咩一人限影三影等等....
作者: puppymic    時間: 2009-5-1 10:53     標題: 回覆 35# 的帖子

咁攪笑?一人限影三影!真係無諗過.....
作者: mike_leung    時間: 2009-5-1 10:57

影開蝶既會知我講緊咩.....

作者: sn-10    時間: 2009-5-1 11:54

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 10:57 發表
影開影既會知我講緊咩.....

可唔可以講解下, 係唔係影生態禮儀嚟架?
作者: mike_leung    時間: 2009-5-1 12:04

我都唔知邊個定.....通常有罕有品種出現時,就會有幾十人同時爭住要影,仲要一影就影佢幾個小時.......有好多人唔單止想影,仲要影靚位,於是就有好多爭執發生。呢個時候就會出現d「生態攝影警察」出黎「維持秩序」,每人限影幾多幾多張,雖然咁樣做係好似令秩序恢復......但.....我自己唔喜歡咁樣影生態相.....好似去左海洋公園咁.....所以,我寧願等少d人,或者無la la見到d罕有野,自己慢慢影就算(影唔到都冇咩所謂!)
作者: puppymic    時間: 2009-5-1 12:09     標題: 回覆 39# 的帖子

影雀好似未遇過有「生態攝影警察」,最多事後有人出post表達不滿

不過其實都要靠攝影者自律,特別係唔好破壞環境同影響隻雀,例如太近追住佢,追到佢都無機會停低歇息或覓食......
作者: sn-10    時間: 2009-5-1 12:11

原來如此, 即係最緊要攝影者本身要considerate, 唔好太過份....要人出到聲就冇癮...:hit1
作者: puppymic    時間: 2009-5-1 12:23     標題: 回覆 41# 的帖子

係呀!

試過魚塘主人唔俾人入去影,因為D人留低好多煙頭同垃圾.....

試過有村民投訴,因為D人要追雀而係佢地先人既墓地走走去.....
作者: kingarthur    時間: 2009-5-1 13:58

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 10:52 發表
咁呀....kingrthur一提下....B哥,SORRY,我都係縮沙,我最怕去一D「嘉年華」既地方影生態相.....想專注D慢慢都唔得,比周圍D攪住晒.....又話咩一人限影三影等等.... ...

BTW most of those VR staff are now pretty in their late stage with broken wings, think we've missed their prime stage and have no idea will there be new generation in later days in the same spots.
作者: passerby-b    時間: 2009-5-1 17:42

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 10:52 發表
咁呀....kingrthur一提下....B哥,SORRY,我都係縮沙,我最怕去一D「嘉年華」既地方影生態相.....想專注D慢慢都唔得,比周圍D攪住晒.....又話咩一人限影三影等等.... ...

奇實我啱啱都想縮沙,因為路途遙遠,去到仲一定係趁壚。再講阿瑟王講得啱,d蝶都殘哂lu。
所以明天可能趁個近d ge壚,去fy,有好嘢:u_22
作者: passerby-b    時間: 2009-5-1 17:47

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 12:04 發表
我都唔知邊個定.....通常有罕有品種出現時,就會有幾十人同時爭住要影,仲要一影就影佢幾個小時.......有好多人唔單止想影,仲要影靚位,於是就有好多爭執發生。呢個時候就會出現d「生態攝影警察」出黎「維持秩序」,每人限影 ...

「生態攝影警察」又唔係一定唔係好事,上次打尖翅銀交尾ge時候,大家就排隊影,個個識做。
不過有樣我唔喜歡就係佢哋摘d樹枝來搞d蝶,d樣我最唔喜歡,影到就影到,影唔到靚咪下次lor,唔洗咁搞啩
作者: beatrice    時間: 2009-5-2 17:57

遲左睇到潻..................可以參加5.1假期的加勒比海狂歡節。

泳裝、嘉年華、尋寶、竞技、戲水狂歡。
作者: passerby-b    時間: 2009-5-2 21:26     標題: 回覆 46# 的帖子

泳裝:hs6 :hs6 :hs6
作者: schindler    時間: 2009-5-2 21:45

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 12:04 發表
我都唔知邊個定.....通常有罕有品種出現時,就會有幾十人同時爭住要影,仲要一影就影佢幾個小時.......有好多人唔單止想影,仲要影靚位,於是就有好多爭執發生。呢個時候就會出現d「生態攝影警察」出黎「維持秩序」,每人限影 ...

呢d排隊者, 通常拎部DSLR加支閃燈咁影, 影埋D標本式習作.... 呢D人都唔係攝影....只係記錄... :g18
作者: passerby-b    時間: 2009-5-2 21:47

原帖由 schindler 於 2009-5-2 21:45 發表

呢d排隊者, 通常拎部DSLR加支閃燈咁影, 影埋D標本式習作.... 呢D人都唔係攝影....只係記錄... :g18

大師所言,一針見血:g17 :g17 :g17
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 10:11

我依家去LV,有機會嗰度見啦:u_22
作者: mike_leung    時間: 2009-5-3 15:18

我就係唔想排隊好似去到大公司買野咁..
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 18:00

原帖由 mike_leung 於 2009-5-3 15:18 發表
我就係唔想排隊好似去到大公司買野咁..

見唔到有幾多人影雀,可能個位置唔啱:u_17
作者: mike_leung    時間: 2009-5-3 19:30

而家咁熱,d雀都hide晒啦....
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 22:41

原帖由 mike_leung 於 2009-5-3 19:30 發表
而家咁熱,d雀都hide晒啦....

係呀﹗今日打蝶都幾熱(未算最熱)但係好焗:u_14
空氣污染好嚴重:u_01
作者: mike_leung    時間: 2009-5-3 22:42

我夠皮啦...唔去影野住....攪掂返到學先....
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 22:44     標題: 回覆 55# 的帖子

保重保重啦,我都諗緊明天去唔去洪湖搏搏:u_17 :u_17
作者: mike_leung    時間: 2009-5-3 22:45

我聽日會返學,教半日書..........假紙寫到5月23日..
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 22:46

原帖由 mike_leung 於 2009-5-3 22:45 發表
我聽日會返學,教半日書..........假紙寫到5月23日..

咁即係仲有排放啦:u_20 :u_20
作者: mike_leung    時間: 2009-5-3 22:47

睇情況啦..我好想返工.....不過,上星期返左半日就腳痛...............
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 22:52

原帖由 mike_leung 於 2009-5-3 22:47 發表
睇情況啦..我好想返工.....不過,上星期返左半日就腳痛...............

唔好咁搏啦。我本來諗住搏埋明天,但今日下午好攰,又豬流感,所以睇吓明天點至算啦:u_14
作者: mike_leung    時間: 2009-5-3 23:13

唔係搏啦..我已經sick leave左三個月......由1月20日到而家.................
作者: passerby-b    時間: 2009-5-3 23:26

原帖由 mike_leung 於 2009-5-3 23:13 發表
唔係搏啦..我已經sick leave左三個月......由1月20日到而家.................

咁隻腳未掂,冇計過bor

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2