標題: 想攪一得閒就去到既台灣嘆世界觀星影雀團 [打印本頁]

作者: apo    時間: 2009-7-30 23:33     標題: 想攪一得閒就去到既台灣嘆世界觀星影雀團

以小組 4-5 人最好~ 今日打過電話去問過細節, 似乎可以唔租車都去到, 住四日三夜左右..暫定 9月 20日 - 9月 23日. 初步選左兩個嚮清境較高地點既民宿. 目標係台 mount set 好左可以幾晚都唔使拆走.

1) 清境觀星園
年初 bug 少同 ivan 都去過.
http://starry.okgo.tw

2) 清境黃慶果園, 我有個台灣朋友同佢地好熟, 或者可以有好價 or 較好招待.
http://www.homestay.com.tw
作者: schindler    時間: 2009-7-30 23:35

原帖由 apo 於 2009-7-30 23:33 發表
以小組 4-5 人最好~ 今日打過電話去問過細節, 似乎可以唔租車都去到, 住四日三夜左右..暫定 9月 20日 - 9月 23日. 初步選左兩個嚮清境較高地點既民宿.

1) 清境觀星園
年初 bug 少同 ivan 都去過.
http://starry.okg ...

台中機場可以坐的士去到埔里, 再轉巴士上山, 我07年12月都係咁去
作者: puppymic    時間: 2009-7-30 23:36     標題: 回覆 1# 的帖子

嘆世界觀星影雀團!好想去呀,我要出年至去得 :g2 真係好正,真係好想去 :g10 :g10

可能2、3月都得.....

作者: apo    時間: 2009-7-30 23:39

原帖由 puppymic 於 2009-7-30 23:36 發表
嘆世界觀星影雀團!好想去呀,我要出年至去得 :g2

可能2、3月都得.....

但係 2, 3 月個天.....
作者: waterblowing    時間: 2009-7-30 23:39

我無假...想新年或者復活節去一轉
:u_16 :u_16
作者: puppymic    時間: 2009-7-30 23:51     標題: 回覆 1# 的帖子

你早D講,等我半年前定假 :icon_sad
作者: apo    時間: 2009-7-30 23:54

原帖由 puppymic 於 2009-7-30 23:51 發表
你早D講,等我半年前定假 :icon_sad

我都係呢幾日先決定....其實我都冇假期, 不過可以暫借假 or 放 no pay...
諗住搵處可以有得食宿又可以影到相既地方當渡假屋.
作者: Gem    時間: 2009-7-30 23:57

原帖由 apo 於 2009-7-30 23:39 發表

但係 2, 3 月個天.....

今年二月去過, 果幾日都好天啊~~ :g13 :g13
作者: daniel    時間: 2009-7-31 00:00

支持,十一月無月光日子可以!
作者: hooooon    時間: 2009-7-31 00:01

差少少不是好些嗎? 最少近些雀季。
但我而家無晒影星工具了, 只可以睇或影星流跡。:u_16
我依然想十二月至二月當紅桐子成熟時去影雀, Puppymic帶團!:u_03
作者: kai    時間: 2009-7-31 00:02

支持呀!? 不過暫時未知得唔得:pig2

作者: apo    時間: 2009-7-31 00:03

原帖由 hooooon 於 2009-7-31 00:01 發表
我依然想十二月至二月當紅桐子成熟時去影雀, Puppymic帶團!:u_03 ...

我可以去好多次......反正唔會用太多錢... 去熟左可以打折!
作者: daniel    時間: 2009-7-31 00:06

九月、十一月、二月各一團啦! :u_03 :u_03 :u_03
作者: puppymic    時間: 2009-7-31 00:07     標題: 回覆 10# 的帖子

其實我3月至有新假,不過如果真係夾到4個人一架車就2月去啦 :pretty_smile

我本來出年想去武陵農場......
作者: apo    時間: 2009-7-31 00:09

原帖由 daniel 於 2009-7-31 00:06 發表
九月、十一月、二月各一團啦! :u_03 :u_03 :u_03

好呀!!!! 個個月都去一次....四季都有收獲!!
作者: hooooon    時間: 2009-7-31 00:09

使乜大假, 星期六日加兩日平日, 兩日假都有瓜?
作者: puppymic    時間: 2009-7-31 00:11     標題: 回覆 16# 的帖子

無新假,但有舊假....可以放 :icon_cool
作者: cosmos    時間: 2009-7-31 00:28

原帖由 schindler 於 2009-7-30 23:35 發表

台中機場可以坐的士去到埔里, 再轉巴士上山, 我07年12月都係咁去

台中出入都唔錯,有飛機可以10時離境;黃昏6時返到香港,時間好好
作者: cosmos    時間: 2009-7-31 00:30

原帖由 hooooon 於 2009-7-31 00:01 發表
..............
但我而家無晒影星工具了...

:hw2 :hw2
作者: hooooon    時間: 2009-7-31 00:33

原帖由 cosmos 於 2009-7-31 00:30 發表

:hw2 :hw2

無時間睇星, 更加無時間影星,又怕佢壞,結果賣左Vixen SX mount和c9, 而家只可以用雙筒睇星。:u_14
作者: cosmos    時間: 2009-7-31 00:51     標題: 回覆 20# 的帖子

找LT重新買過啦
作者: Betty    時間: 2009-7-31 01:07

哈哈! 嘆世界觀星影雀團! 真係貼切! d 屋好靚呀. :g17
作者: waterblowing    時間: 2009-7-31 01:17     標題: 回覆 14# 的帖子

希望係新年假可以去......因為平時我都無假..
:u_10 :u_10
作者: apo    時間: 2009-7-31 01:19

等我先過去同佢地洽談下...長期 reserve 一兩間房俾車天車地同好做 "渡假屋"....
作者: daniel    時間: 2009-7-31 02:11     標題: 回覆 24# 的帖子

一于咁話,去馬!支持你! 支持你!
作者: passerby-b    時間: 2009-7-31 09:16

九月尾唔得呀:u_13 搞多幾團啦:u_03
作者: schindler    時間: 2009-7-31 09:21

原帖由 cosmos 於 2009-7-31 00:28 發表

台中出入都唔錯,有飛機可以10時離境;黃昏6時返到香港,時間好好

台中機場又夠細, 由落機到海關再到大堂, 唔駛3分鐘 (唔計你俾人搜身)
作者: apo    時間: 2009-7-31 09:27

原帖由 passerby-b 於 2009-7-31 09:16 發表
九月尾唔得呀:u_13 搞多幾團啦:u_03

大哥, 要睇月光做人呀....冇月光晚上可以多幾個鐘玩...
作者: passerby-b    時間: 2009-7-31 09:41

原帖由 apo 於 2009-7-31 09:27 發表

大哥, 要睇月光做人呀....冇月光晚上可以多幾個鐘玩...

係嘅 係嘅 大王聖明
作者: schindler    時間: 2009-7-31 10:25

原帖由 apo 於 2009-7-31 09:27 發表

反而有少少月光, 照住座山影星流跡又會幾型:u_20
作者: apo    時間: 2009-7-31 10:45

暫定好日子:
8 月唔會去, 因為暑假人多價錢貴..
9 月: 20-23 (Sun to Wed, 初二至初五) *星期六 full 晒
10月: 17-20 (Sat to Tue, 廿九至初三)
11月: 14-17 (Sat to Tue, 廿八至初一)
12月: 12-15 (Sat to Tue, 廿六至廿九)
12月: 18-21 (Fri to Mon, 初三至初六) *星期二是冬節唔得閒
作者: Gem    時間: 2009-7-31 11:49

原帖由 apo 於 2009-7-31 10:45 發表
暫定好日子:
8 月唔會去, 因為暑假人多價錢貴..
9 月: 19-22 (Sat to Tue, 初一至初四) *最佳日子
10月: 17-20 (Sat to Tue, 廿九至初三)
11月: 14-17 (Sat to Tue, 廿八至初一)
12月: 12-15 (Sat to Tue, 廿六至廿 ...

:u_01 :u_01 唉...唔0岩時間...:pig5
作者: waterblowing    時間: 2009-7-31 13:35

全部我都無假..........唉...............:u_13 :u_13 :u_13
作者: fatpang    時間: 2009-7-31 13:50

我依然想十二月至二月當紅桐子成熟時去影雀, Puppymic帶團!:u_03 ...

Support 2月影雀觀星團!!

作者: apo    時間: 2009-7-31 13:51

我鍾意呢類房, 唔使搬野就望到個天...不過唔鍾意佢地台灣既大床設計...

圖片附件: 43sofa1.jpg (2009-7-31 13:51, 243.8 KB) / 下載次數 105
http://astrohome.net/attachment.php?aid=17320&k=e4e50ebfcf4146ea9cdfb457d649cd15&t=1719109459&sid=TspXf9

圖片附件: 43room1s.jpg (2009-7-31 13:51, 66.12 KB) / 下載次數 135
http://astrohome.net/attachment.php?aid=17321&k=301d08e4d7d3a74388d565dff05f6f26&t=1719109459&sid=TspXf9

作者: fatpang    時間: 2009-7-31 13:53

原帖由 apo 於 2009-7-31 13:51 發表
我鍾意呢類房, 唔使搬野就望到個天...不過唔鍾意佢地台灣既大床設計...

正!!!
作者: apo    時間: 2009-7-31 14:00

我一定會揀地下有平地既屋, 可以拖到電出去用.
作者: passerby-b    時間: 2009-7-31 14:02

原帖由 apo 於 2009-7-31 14:00 發表
我一定會揀地下有平地既屋, 可以拖到電出去用.

酒店有拖版供應:icon_eek
作者: apo    時間: 2009-7-31 14:09

原帖由 passerby-b 於 2009-7-31 14:02 發表

酒店有拖版供應:icon_eek

民宿黎架咋.....酒店俾我都唔去....
作者: passerby-b    時間: 2009-7-31 14:24

問題係拖電出去紿終要拖版:icon_cool
作者: apo    時間: 2009-7-31 14:47

原帖由 passerby-b 於 2009-7-31 14:24 發表
問題係拖電出去紿終要拖版:icon_cool

剛剛同黃慶果園既黃先生傾過, 佢話可以同我地安排一間單邊獨立既四人小屋, 可以供應埋拖電出屋外~ 可以放定赤道儀冇人攪..
不過 9月 既星期六 full 晒, 要由星期日開始.
作者: mike_leung    時間: 2009-7-31 17:03

我都係,support 2月攪......因為到時可能有假....2月11日開始
作者: apo    時間: 2009-7-31 17:06

二月??? 出年都唔知咩世界.

如果環境好我會每隔一至兩個月去一次. 當去長洲 camp.
作者: mike_leung    時間: 2009-7-31 17:35

如果大王二月會攪台灣團,請通知聲,我一定支持!!!!
最多我幫大王比埋住宿費!
作者: Maverick    時間: 2009-7-31 17:47

支持支持~
作者: apo    時間: 2009-7-31 18:19

原帖由 mike_leung 於 2009-7-31 17:35 發表
如果大王二月會攪台灣團,請通知聲,我一定支持!!!!
最多我幫大王比埋住宿費!

講左就要守信呀!!
我實同你揀間最靚最開揚既 "觀星大樓".....
作者: vivian    時間: 2009-7-31 18:36

我都想去,要計吓可以跟边次先得,
二月去台影雀都好有興趣,但都要十二月先知OK唔OK
作者: fatpang    時間: 2009-7-31 18:41

原帖由 vivian 於 2009-7-31 18:36 發表
我都想去,要計吓可以跟边次先得,
二月去台影雀都好有興趣,但都要十二月先知OK唔OK

一於咁話啦,影星兼影雀,雙重享受!!:g15
:g15 :g15 :g15
作者: mike_leung    時間: 2009-7-31 22:52

原帖由 apo 於 2009-7-31 18:19 發表

講左就要守信呀!!
我實同你揀間最靚最開揚既 "觀星大樓".....

梗係啦....你幫手book靚房,又帶隊! 幫你比房租,我絕對樂意。(不過以三晚為限,因為我估我最多都係去四日左右)
作者: apo    時間: 2009-7-31 23:01

原帖由 mike_leung 於 2009-7-31 22:52 發表

梗係啦....你幫手book靚房,又帶隊! 幫你比房租,我絕對樂意。(不過以三晚為限,因為我估我最多都係去四日左右)

最緊要係搵到方便落腳地方..睇黎睇去都係去清境交通最方便, 雖然光害唔夠玉山咁好但相信一定好過香港大部份地方..話晒都有 2000 米高.
有得訓有得食有 wifi 上網, 等我去多幾次攪好關係, 到時用車天車地名義去一定會有優惠..

今日嚮電話都同老闆先生傾左成半個鐘...佢都識林啟生老師...

如果想慳時間唔搭公車, 可以安排台中機場直往目的地, 四個人包一架車大概每人 150 港元左右, 大概一小時五十分鐘車程到達.

作者: puppymic    時間: 2009-7-31 23:11     標題: 回覆 50# 的帖子

去一次要幾錢到?
作者: apo    時間: 2009-7-31 23:20

原帖由 puppymic 於 2009-7-31 23:11 發表
去一次要幾錢到?

大概: HKD
來回台中機票連稅= $1,500 (非旺季)
來回台中至清境交通費每人= $200-$300 (取中位數)
四人房(一般得兩張床)住宿三晚每人= $450
三餐 x 3日, 每人約= $380
Total 大概= 1500+250+450+380= HKD 2,580 左右.
作者: hooooon    時間: 2009-7-31 23:26

原帖由 apo 於 2009-7-31 23:01 發表

最緊要係搵到方便落腳地方..睇黎睇去都係去清境交通最方便, 雖然光害唔夠玉山咁好但相信一定好過香港大部份地方..話晒都有 2000 米高.
有得訓有得食有 wifi 上網, 等我去多幾次攪好關係, 到時用車天車地名義去一定 ...

一個半鐘車,真係好方便,可能快過我由香港返屋企。
真係希望你探好路,以後大家可以跳出香港,去影多D靚相,包括深空和雀相。:g17
作者: apo    時間: 2009-7-31 23:43

原帖由 hooooon 於 2009-7-31 23:26 發表

一個半鐘車,真係好方便,可能快過我由香港返屋企。
真係希望你探好路,以後大家可以跳出香港,去影多D靚相,包括深空和雀相。:g17

Sorry...我睇錯左~ 一個半鐘係由台中高鐵站計, 妯果由台中機場計係 一小時五十分, 都快過坐公車一半時間! 仲未計等車..
作者: passerby-b    時間: 2009-8-1 00:03

原帖由 apo 於 2009-7-31 23:20 發表
Total 大概= 1500+250+450+380= HKD 2,580 左 ...

價錢好吸引:u_18
不過我哋要運赤道儀過去,唔知機票要加多幾多服務費:u_17
作者: apo    時間: 2009-8-1 00:12

原帖由 passerby-b 於 2009-8-1 00:03 發表

去左咁多次台灣都未加過錢....
作者: Maverick    時間: 2009-8-1 01:09

B哥哥可以寄存台mount係個度比大家借黎用u_24 u_24 u_24

原帖由 passerby-b 於 2009-8-1 00:03 發表

作者: apo    時間: 2009-8-1 01:17

原帖由 Maverick 於 2009-8-1 01:09 發表
B哥哥可以寄存台mount係個度比大家借黎用u_24 u_24 u_24

係就功德無量囉.....
作者: waterblowing    時間: 2009-8-1 02:46

如果可以新年二月去的話....我就可以跟各位大佬搵食.....
作者: passerby-b    時間: 2009-8-1 10:26

原帖由 Maverick 於 2009-8-1 01:09 發表

大王做此功德都未輪到我啦:u_17
作者: mike_leung    時間: 2009-8-1 12:08

一於咁話啦〝B哥你都放左台mount響大陸,不如放多台係台灣啦,,,,,當益下街坊!!
作者: apo    時間: 2009-8-1 12:49

原帖由 waterblowing 於 2009-8-1 02:46 發表
如果可以新年二月去的話....我就可以跟各位大佬搵食.....

我估新年假, 暑假呢類日子好難 BOOK 到靚屋, 有都唔慌平得去邊...
作者: bigdr    時間: 2009-8-1 13:03

原帖由 apo 於 2009-8-1 00:12 發表

去左咁多次台灣都未加過錢....

我早2年試過有一次多了2-3kg, 好似只係HKD$1xx
作者: mike_leung    時間: 2009-8-1 13:11

原帖由 apo 於 2009-8-1 12:49 發表

我估新年假, 暑假呢類日子好難 BOOK 到靚屋, 有都唔慌平得去邊...

我2月11日放假,睇下apo可唔可以就一就我...........
作者: apo    時間: 2009-8-1 13:18

原帖由 mike_leung 於 2009-8-1 13:11 發表

我2月11日放假,睇下apo可唔可以就一就我...........

有排先二月, 到時再 update 啦...

我九月應該會去探下路先, 話唔定會去幾家睇睇!
作者: mike_leung    時間: 2009-8-1 16:57

係囉,麻煩你幫手探路。
作者: hooooon    時間: 2009-8-1 17:19

原帖由 mike_leung 於 2009-8-1 16:57 發表
係囉,麻煩你幫手探路。

麻煩晒,讓那處成為車天車地5星級的家!
最好探一探鳥況。:u_14
作者: kai    時間: 2009-8-1 19:20

支持 apo u_23 u_23 u_23
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 00:33

原帖由 bigdr 於 2009-8-1 13:03 發表

我早2年試過有一次多了2-3kg, 好似只係HKD$1xx

帶台mount去點止超2-3kg咁少呀:u_17
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 00:34

原帖由 apo 於 2009-8-1 13:18 發表

有排先二月, 到時再 update 啦...

我九月應該會去探下路先, 話唔定會去幾家睇睇!

大王,我係九月唔得咗,可唔可以將就吓呀:u_18
作者: apo    時間: 2009-8-2 00:35

原帖由 passerby-b 於 2009-8-2 00:33 發表

帶台mount去點止超2-3kg咁少呀:u_17

一於你交台 mount 俾我, 我同你帶過去台灣先...你去到就有得用. 大家好!!
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 00:38

原帖由 apo 於 2009-8-2 00:35 發表

一於你交台 mount 俾我, 我同你帶過去台灣先...你去到就有得用. 大家好!!

大王你又唔賣個em11俾我,我係邊到揾mount:u_19
作者: apo    時間: 2009-8-2 00:44

原帖由 passerby-b 於 2009-8-2 00:38 發表

大王你又唔賣個em11俾我,我係邊到揾mount:u_19

搵鍾生 or Peter 入一台新既, 再唔係你直接去日本抬番黎...
如果諗住成日用, or 益車天車地同好, 我建議你不如入 EM200, Temma Jr 已經夠用.
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 00:46

原帖由 apo 於 2009-8-2 00:44 發表

搵鍾生 or Peter 入一台新既, 再唔係你直接去日本抬番黎...
如果諗住成日用, or 益車天車地同好, 我建議你不如入 EM200, Temma Jr 已經夠用.

我有錢就唔洗問大王鬆吓手啦:u_13
作者: apo    時間: 2009-8-2 00:52

原帖由 passerby-b 於 2009-8-2 00:46 發表

我有錢就唔洗問大王鬆吓手啦:u_13

你都冇心幫下呢個台 d 兄弟姊妹既.....咪當推廣下天文攝影咯...好心啦!!!
有左 B 哥台 mount, 以後大家去台灣就輕鬆得多了....
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 00:56

原帖由 apo 於 2009-8-2 00:52 發表

你都冇心幫下呢個台 d 兄弟姊妹既.....咪當推廣下天文攝影咯...好心啦!!!
有左 B 哥台 mount, 以後大家去台灣就輕鬆得多了....

大王,不如你捐贈台em11出來啦,d種咁高尚ge情躁,只可以由大王出手,小民係唔可以爭功勞ge:u_12
再者,只有大王咁富甲一方,至會有咁ge能力:u_18
作者: apo    時間: 2009-8-2 01:00

原帖由 passerby-b 於 2009-8-2 00:56 發表

大王,不如你捐贈台em11出來啦,d種咁高尚ge情躁,只可以由大王出手,小民係唔可以爭功勞ge:u_12
再者,只有大王咁富甲一方,至會有咁ge能力:u_18

算喇...你都係偏埋一邊架喇...
北京你就無條件放台 EM200 嚮度, 台灣就打死都唔肯....
作者: Betty    時間: 2009-8-2 01:17

哈哈! 你地兩個好搞笑! :g17

台灣果度d屋好靚, 又方便. 有機會, 又行得開既話, 我都會去玩下!
作者: apo    時間: 2009-8-2 01:29

原帖由 Betty 於 2009-8-2 01:17 發表
哈哈! 你地兩個好搞笑! :g17

台灣果度d屋好靚, 又方便. 有機會, 又行得開既話, 我都會去玩下!

Betty, Betty... 不如我同你安置你台 EM10 嚮台灣, 等你唔使咁粗勞好嗎??
作者: Maverick    時間: 2009-8-2 02:48

係囉~
一個中國,唔可以禁,除左照顧神州大陸,都要睇住下寶島吓麻~
放台mount係個邊仲可以多d機會去睇下d台灣美眉,一舉兩得,一於禁話啦~u_24 u_24 u_24

原帖由 apo 於 2009-8-2 01:00 發表

北京你就無條件放台 EM200 嚮度, 台灣就打死都唔肯....

作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 09:58

原帖由 apo 於 2009-8-2 01:00 發表

小民係唔可以僭越大王ge功德架,如果唔係會刹頭架:u_14
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 10:00

原帖由 Maverick 於 2009-8-2 02:48 發表
係囉~
仲可以多d機會去睇下d台灣美眉,~u_24 u_24 u_24

...

咩嘢係台灣美眉呀,唔識tim:u_21
作者: tang    時間: 2009-8-2 12:03     標題: 回覆 82# 的帖子

係咪台灣 「妹妹」 呢?
作者: mike_leung    時間: 2009-8-2 15:08

孖份講「煲冬瓜」呀!
作者: passerby-b    時間: 2009-8-2 17:14

荒郊野外有靚女
要小心d喎

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2