標題: 台灣五星級觀星基地-松雪樓 [打印本頁]

作者: daniel    時間: 2009-8-8 23:42     標題: 台灣五星級觀星基地-松雪樓

台灣五星級觀星基地-松雪樓 :g15
http://www.astroview.com.cn/thread-10297-1-1.html
:g15 :g15
作者: hooooon    時間: 2009-8-8 23:47

看不到相片, 可否貼上來?
作者: egret34    時間: 2009-8-8 23:54

:g15 :g15 :g17
作者: passerby-b    時間: 2009-8-8 23:55

原帖由 hooooon 於 2009-8-8 23:47 發表
看不到相片, 可否貼上來?

我都係咁話
作者: daniel    時間: 2009-8-9 00:05

五星級觀星基地-松雪樓 這些是連結網站圖片,不是Copy.
台湾松雪楼重建多年的工程已经完工,

焕然一新,硬件设施在这种海拔高度,算是五星级的旅舍了,

可以提供旅游,登山或观星者,一个很舒适的住宿环境,

松雪楼位于海拔3150米,可以避开平地光害与空气污染,

水气少,大部份的夜里都看到满天星斗

作者: daniel    時間: 2009-8-9 00:10

這些是連結網站圖片,不是Copy.

作者: kai    時間: 2009-8-9 00:12

嘩好正喎, thanks sharing ,係咪近玉山架
作者: puppymic    時間: 2009-8-9 00:15     標題: 回覆 7# 的帖子

合歡山
作者: egret34    時間: 2009-8-9 00:18

全台灣 最高旅館:g15
作者: apo    時間: 2009-8-9 00:21

Go Go Go....
作者: kai    時間: 2009-8-9 00:22     標題: 回覆 8# 的帖子

唔該晒,真係想搵次去台灣睇星,治安應該都會保障大d卦....
作者: daniel    時間: 2009-8-9 00:30     標題: 回覆 11# 的帖子

:g15 http://www.wretch.cc/blog/l50740/21016615
http://video.chinatimes.com/video-cate-cnt.aspx?cid=7&nid=8169:g15 :g15
作者: daniel    時間: 2009-8-9 00:34     標題: 回覆 10# 的帖子

更多照片
GOGOGO
十一月去:g15 :g15 :g15
http://images.google.com.hk/images?rlz=1C1CHMI_zh-TWHK329HK329&sourceid=chrome&q=松雪樓&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=zh-TW&tab=wi

作者: daniel    時間: 2009-8-9 00:37

銀河呀!:hs4 :hs4 :hs4

http://blog.dcview.com/article.php?a=Az4GYwZuCj0%3D
作者: kai    時間: 2009-8-9 00:43     標題: 回覆 12# 的帖子

:g15 :g15 :g15 :hs5  好毒...........:hs8 :hs8 :hs8
作者: Maverick    時間: 2009-8-9 00:50

好似車來車往~:g18
作者: egret34    時間: 2009-8-9 00:51

原帖由 daniel 於 9/8/2009 00:37 發表
銀河呀!:hs4 :hs4 :hs4

http://blog.dcview.com/article.php?a=Az4GYwZuCj0%3D

:g17 :g17
作者: egret34    時間: 2009-8-9 00:52

自由行一流
作者: passerby-b    時間: 2009-8-9 00:54

可唔可以免費擺台MOUNT係度,得閒就過去影吓
作者: Maverick    時間: 2009-8-9 01:06

支持!支持!u_24 u_24 u_24
最緊要借比我地用tim~ 嘿嘿~:u_03
作者: apo    時間: 2009-8-9 01:07

B 就出番台 EM200M 放起台灣供香港同好使用!!
作者: hooooon    時間: 2009-8-9 01:17

點解人哋有咁好地方, 香港好似乜都無!:u_16
大王又有一個好去處去探路!
作者: kingarthur    時間: 2009-8-9 02:02

A real good place to cool down the heat !
作者: passerby-b    時間: 2009-8-9 12:52

原帖由 apo 於 2009-8-9 01:07 發表
B 就出番台 EM200M 放起台灣供香港同好使用!!

我d個諗法係幫大王問吓咋
作者: mike_leung    時間: 2009-8-9 14:37

我想10月24-26日去一去.....唔知點去? 係唔係要預先book車? 台灣既邊個區? 有冇地址..........
作者: apo    時間: 2009-8-9 14:52

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 14:37 發表
我想10月24-26日去一去.....唔知點去? 係唔係要預先book車? 台灣既邊個區? 有冇地址..........

合歡山搭車比較麻煩, 所以我會揀清境...仲有間野咁近大路, 好多車頭燈影嚮..
作者: wil    時間: 2009-8-9 15:24

What a nice place!!! Even good for taking landscape photos :g17
作者: mike_leung    時間: 2009-8-9 15:47

原帖由 apo 於 2009-8-9 14:52 發表

合歡山搭車比較麻煩, 所以我會揀清境...仲有間野咁近大路, 好多車頭燈影嚮..

咁清境又點去? 因為10月24-26日,我有假期,想早機去,晚機返....
作者: apo    時間: 2009-8-9 15:55

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 15:47 發表

咁清境又點去? 因為10月24-26日,我有假期,想早機去,晚機返....

清境由台中坐公車> 埔里> 清境.
合歡山到左清境要再諗坐乜車去..
作者: mike_leung    時間: 2009-8-9 16:04

由台中去要坐幾耐? 洗唔洗三小時?
作者: apo    時間: 2009-8-9 16:10

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 16:04 發表
由台中去要坐幾耐? 洗唔洗三小時?

搭公車 = 要
包小車 = 不要

http://www.astrohome.net/viewthread.php?tid=4352&extra=page%3D1&page=4
作者: mike_leung    時間: 2009-8-9 16:27

thx 大王
4個每人要$150,即一架車要$600...都ok!  連埋機票,住宿(兩晚),我估一個人$3000應該ok....
咁我上網搵包車資料同埋路線,如果有book 旅館既資料,麻煩apo send一send比我,我想係(如果可以)香港book左先過去......
作者: apo    時間: 2009-8-9 16:31

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 16:27 發表
thx 大王
4個每人要$150,即一架車要$600...都ok!  連埋機票,住宿(兩晚),我估一個人$3000應該ok....
咁我上網搵包車資料同埋路線,如果有book 旅館既資料,麻煩apo send一send比我,我想係(如果可以)香港book左先過去...... ...

通常搵定住邊間, 再叫佢搵包車接你就最方便, 價錢會較好及唔使搵路...
如果唔介意既就預埋我啦...
作者: cosmos    時間: 2009-8-9 22:51

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 15:47 發表

http://www.astrohome.net/viewthr ... amp;page=2#pid71453

網上搵到嘅租車服務
http://www.iws.com.tw/default.asp

作者: hooooon    時間: 2009-8-9 22:56

原帖由 apo 於 2009-8-9 16:31 發表

通常搵定住邊間, 再叫佢搵包車接你就最方便, 價錢會較好及唔使搵路...

但係得三日咁短,多一日會好D。
作者: passerby-b    時間: 2009-8-9 23:00

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 16:27 發表
thx 大王
咁我上網搵包車資料同埋路線,如果有book 旅館既資料,麻煩apo send一send比我,我想係(如果可以)香港book左先過去...... ...

好似好吸引:u_18 :u_18
作者: mike_leung    時間: 2009-8-9 23:17

原帖由 apo 於 2009-8-9 16:31 發表

但我只能夠得三日假期.............星期六、日、一......
作者: mike_leung    時間: 2009-8-9 23:17

原帖由 hooooon 於 2009-8-9 22:56 發表

但係得三日咁短,多一日會好D。

所以,我都預左有可能唔會好多人有興趣!
作者: hooooon    時間: 2009-8-9 23:27

原帖由 mike_leung 於 2009-8-9 23:17 發表

但我只能夠得三日假期.............星期六、日、一......

原來26/10是重陽節!
作者: mike_leung    時間: 2009-8-10 00:09

所以咪有三日囉.........
作者: daniel    時間: 2009-8-10 01:15

最好五日四夜:g15 :u_03 :u_03 :u_03
作者: fatpang    時間: 2009-8-10 13:44

初七 ~ 初九!:pig6
作者: mike_leung    時間: 2009-8-10 13:51

初七至初九,太陽唔係好夜落山姐.......半夜前一定唔會再有月光....
作者: kingarthur    時間: 2009-8-10 14:06

Think it's time to shoot the Winter sky.
作者: schindler    時間: 2009-8-10 14:08

今曰問過清境民宿老闆,佢話今次暴雨後無乜大影響,無爛路斷橋:u_05
作者: apo    時間: 2009-8-10 14:09

原帖由 schindler 於 2009-8-10 14:08 發表
今曰問過清境民宿老闆,佢話今次暴雨後無乜大影響,無爛路斷橋:u_05

咁唔使諗啦... 一定係清境 or 合歡山~ 去玉山條路 block 左..
作者: mike_leung    時間: 2009-8-10 14:12

咁就好lu..................我九月前就決定去唔去,如果有人賞面同去,就出聲啦...呢次去,其實係為二月既trip探路加想影下秋天deepsky......
作者: apo    時間: 2009-8-10 14:15

原帖由 mike_leung 於 2009-8-10 14:12 發表
咁就好lu..................我九月前就決定去唔去,如果有人賞面同去,就出聲啦...呢次去,其實係為二月既trip探路加想影下秋天deepsky......

上玉山 d 路到九月應該通番啦...如果唔係林先生可以放大假了...
作者: mike_leung    時間: 2009-8-10 14:16

玉山唔去lu..... 一來難book好既房,二來車程又耐d...........搵次有長d既假期先去啦......
作者: KiuYu    時間: 2009-8-10 14:29

11月會去台灣,睇下抽唔抽到時間去.

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2