標題: 10月4日(星期日) ----吹水+格鏡活動..... [打印本頁]

作者: mike_leung    時間: 2009-9-5 22:38     標題: 10月4日(星期日) ----吹水+格鏡活動.....

我10月會新居入伙,剛巧有居住該屋苑既朋友想我攪過迎月晚會! 我心諗,不如攪個sidewalk仲好...係私人會所平台舉行!
日期暫定: 10月4日(星期日)
時間暫定: 晚上8點(可以到我家食晚飯---當然係我請客---時間約7點)
地點: 火炭御龍山(火炭火車站C、D出口,步行一分鐘可到達)
人數: 10人以下(因我屋企好細,可能vivian屋企既一半)
條件: 最好帶到輕便望遠鏡出席,帶唔到鏡都最好帶相機幫手影相

活動內容: 擺放望遠鏡比屋苑既居民賞月、月球攝影示範、相片分享(同場可能睇埋木星及以toucam拍木星示範).....

作者: funoooo    時間: 2009-9-5 23:10

有興趣!受唔受我玩?:g15
作者: schindler    時間: 2009-9-5 23:38

原帖由 mike_leung 於 2009-9-5 22:38 發表
我10月會新居入伙,剛巧有居住該屋苑既朋友想我攪過迎月晚會! 我心諗,不如攪個sidewalk仲好...係私人會所平台舉行!
日期暫定: 10月4日(星期日)
時間暫定: 晚上8點(可以到我家食晚飯---當然係我請客---時間約7點)
地點: ...

有興趣, 屋企行過黎10分鐘就到....:g13
作者: mike_leung    時間: 2009-9-5 23:53

活動係初步計劃,確實詳情,一兩星期內公佈......如果有興趣請留名....
作者: billy    時間: 2009-9-6 00:07

好有興趣, 我會有支 90mm 來!
作者: mike_leung    時間: 2009-9-6 00:14

billy,日期已改左做星期日,頭先電話裡我提到係星期五,而家改左為星期日,你得唔得?
作者: Mei~~!    時間: 2009-9-6 10:44

:g17   join..........
作者: mike_leung    時間: 2009-9-6 12:57

大家預留時間,我正向會所方面申請,會所方面要再向港鐵申請,未知ok唔ok,如果唔ok,就當黎我屋企坐下飲杯茶吹吹水啦....或者,自行取消參加!
作者: fatpang    時間: 2009-9-6 15:31

I come!!!
作者: mike_leung    時間: 2009-9-6 17:40

已得信和及港鐵既管理公司同意,當晚(10月4日)可舉行會所小型sidewalk! 不過,管理處表面,非屋苑居民人數不能太多(保安理由),我就同佢講,我唔會叫一百幾十人黎,我話大概係一般家庭活動招呼朋友既人數(特登講到模糊一d),一定唔會幾十人(即係廿人都可以啦....)
作者: mike_leung    時間: 2009-9-6 17:42

意向出席者:如帶鏡,請註明,順便攪埋格鏡大會,不過最好唔好帶mount,費事太揚(人數上限: 15人)
1) Mike Leung(FS60CB/110ED....maybe FSQ106)
2) Billy(90mm 馬仔)
3) Mei
4) Funoooo
5) Schindler
6) Fatpang(maybe TSA102)

作者: daniel    時間: 2009-9-6 21:48

意向出席者:如帶鏡,請註明,順便攪埋格鏡大會,不過最好唔好帶mount,費事太揚(人數上限: 15人)
1) Mike Leung(FS60CB/110ED....maybe FSQ106)
3) Mei
4) Funoooo
7) daniel
作者: billy    時間: 2009-9-6 23:52

Yeah! 到時一定會好開心, 冇事既話會來.
作者: mike_leung    時間: 2009-9-7 07:12

Daniel,不如你又帶支127mm黎一齊格下啦.....
作者: fatpang    時間: 2009-9-7 18:32

原帖由 daniel 於 2009-9-6 21:48 發表
3) Mei
4) Funoooo
6) Fatpang(maybe TSA10 ...

如果來到,至少有枝FS60C既!
作者: mike_leung    時間: 2009-9-7 19:33

我已經左支FSQ106返屋企,等你支TSA102 加埋我支110ED同場格鏡呀!!!
作者: fatpang    時間: 2009-9-7 20:44

原帖由 mike_leung 於 2009-9-7 19:33 發表
我已經左支FSQ106返屋企,等你支TSA102 加埋我支110ED同場格鏡呀!!!

好呀,期待期待!
作者: Erica    時間: 2009-9-7 22:25

3) Mei
4) Funoooo
7) daniel
8) Erica
作者: puppymic    時間: 2009-9-7 22:47     標題: 回覆 1# 的帖子

唔識影星黎唔黎得架?我想賞月......
作者: apo    時間: 2009-9-7 22:55

原帖由 puppymic 於 2009-9-7 22:47 發表
唔識影星黎唔黎得架?我想賞月......

用望遠鏡賞月好正架....去啦....
作者: puppymic    時間: 2009-9-7 23:08     標題: 回覆 20# 的帖子

我想去呀,不過我無天文儀器,唔知可唔可以參加喎......:u_22
作者: apo    時間: 2009-9-7 23:11

原帖由 puppymic 於 2009-9-7 23:08 發表
我想去呀,不過我無天文儀器,唔知可唔可以參加喎......:u_22

你去多兩三次就會有天文儀器架喇.....
作者: mike_leung    時間: 2009-9-8 07:24

幫到手leg野就ok架啦....唔一定要識影星及要有望遠鏡!
mandy姐 歡迎妳來。
作者: puppymic    時間: 2009-9-8 18:44     標題: 回覆 23# 的帖子

Thanks Mike.   八月十六追月喎,我想同老公一齊黎呀,如果多人得濟就再安排啦......

3) Mei
4) Funoooo
7) daniel
8) Erica
9) Mandy
10) Eddie
作者: hooooon    時間: 2009-9-8 19:10

我來不到, 因為翌日有重要事情要做!:g18
作者: mike_leung    時間: 2009-9-8 20:53

原帖由 hooooon 於 2009-9-8 19:10 發表
我來不到, 因為翌日有重要事情要做!:g18

不要緊啦...下次再攪活動,再通知你啦...
作者: hooooon    時間: 2009-9-8 21:17

原帖由 mike_leung 於 2009-9-8 20:53 發表

不要緊啦...下次再攪活動,再通知你啦...

因為工作性質在5/10後有所轉變,要做足心理準備適應新環境。
(熟識我的人會知我講乜:u_14 )
作者: mike_leung    時間: 2009-9-8 21:19

係唔係唔坐office啦....做返前線呢?
作者: mike_leung    時間: 2009-9-8 21:20

1) Mike Leung(FS60CB/110ED/FSQ106)
3) Mei
4) Funoooo
7) daniel(5"折)
8) Erica
9) Mandy
10) Eddie
11) Tan14( maybe FSQ106 ED)

人數已差不多啦....會所比我既指示係,一個住客只可帶兩個訪客入會所,我唯有叫d 住係果度既朋友,幫手帶大家入去。
鏡既數目亦已足夠! 多謝各位參與。

作者: daniel    時間: 2009-9-8 21:24

加支普通127mm
作者: Raymond_TSE    時間: 2009-9-9 12:00

1) Mike Leung(FS60CB/110ED/FSQ106)
3) Mei
4) Funoooo
7) daniel(5"折)
8) Erica
9) Mandy
10) Eddie
11) Tan14( maybe FSQ106 ED)
12) Raymond Tse
作者: mike_leung    時間: 2009-9-9 12:10

所以參加呢次聚會既朋友,建議大家坐火車到火炭站,因為御龍山既車位非常少,或者可能要泊去銀禧花園甚至駿景園,不便之處見諒。

同埋,當晚我會先帶大家到在下屋企安頓,吹水,食晚餐(到時再決定落酒家食定係叫外賣),再一齊落會所賞月!

由於屋企個廳太細,唔可以招呼到咁多朋友,所以,可能要stop人啦.....12位夠啦....當一次小型聚會,下次去大王度,先再攪大佢囉...
作者: mike_leung    時間: 2009-10-1 00:45

提提大家,10月4日 星期日,晚上約左大家格鏡,地點改左去我屋企樓下(十五樓)既空中花園格鏡、吹水、賞月。
集合地點: 火炭御龍山地下,如自行上黎,請先call我......
名單如下:
3) Mei
4) Funoooo
5) Fatpang(maybe TSA102)
6) daniel(5"折)
7) Erica
8) Mandy
9) Eddie
10) Tan14 + GF1( maybe FSQ106 ED)
11) Raymond Tse

當晚大家可以晚上6點前到達,然後上黎我屋企坐一陣,再去食飯。晚飯可以去附近酒家或叫外賣(eg: pizza hut, 打邊爐....)

作者: mike_leung    時間: 2009-10-1 23:15

請所有帶鏡黎既同好,唔好帶mount黎! 因為可能唔夠位擺鏡.........
作者: schindler    時間: 2009-10-1 23:24

果晚屋企做節, 黎唔到, 抱歉~~
作者: mike_leung    時間: 2009-10-2 08:52

收到~!
作者: sklee    時間: 2009-10-2 16:56

我加入,可以嗎.
如帶141雙筒有位放嗎?
作者: puppymic    時間: 2009-10-2 19:38     標題: 回覆 34# 的帖子

我可唔可以帶支單筒同GH1黎試你支餅鏡

不過夜晚有無野試呢?
作者: mike_leung    時間: 2009-10-2 22:45

有月光比妳試...............
作者: mike_leung    時間: 2009-10-2 22:46

補充:
10月4日會黎既同好,建議乘港鐵到達火炭站,CD出口出,去御龍山大堂門口再call我。
時間6點左右,上到黎一齊再諗去邊度食晚飯。

有問題請call我,如果冇我電話,可以pm我。
作者: puppymic    時間: 2009-10-2 22:47     標題: 回覆 39# 的帖子

唔係天文望遠鏡,單筒都影得架?

咁我帶佢地黎試下啦 .....:icon_wink
作者: fatpang    時間: 2009-10-3 15:13

原帖由 puppymic 於 2009-10-2 22:47 發表
唔係天文望遠鏡,單筒都影得架?

咁我帶佢地黎試下啦 .....:icon_wink

Waiting for enjoying your birding scope!!
作者: puppymic    時間: 2009-10-3 15:16     標題: 回覆 42# 的帖子

我驚我唔識用單筒影月光呀,你到時幫下我至得 :pretty_smile
作者: mike_leung    時間: 2009-10-3 21:59

提示大家,大家只會短暫留係我屋企,因為我今日剛剛搬入,七國咁亂,大部分時間只會出街食飯同埋到十五樓花園格鏡觀星。
作者: vivian    時間: 2009-10-3 22:41

原帖由 puppymic 於 2009-10-3 15:16 發表
我驚我唔識用單筒影月光呀,你到時幫下我至得 :pretty_smile

好似影雀咁影就得啦
作者: apo    時間: 2009-10-5 20:38

點解冇活動花絮照片既???? 究竟有冇攪到架????
作者: puppymic    時間: 2009-10-5 21:34     標題: 回覆 46# 的帖子

有攪到!3支天文鏡加一支影雀鏡
作者: hooooon    時間: 2009-10-5 22:13

點解少了咁多鏡? 點格鏡?:u_14
作者: fatpang    時間: 2009-10-5 23:18

原帖由 puppymic 於 2009-10-5 21:34 發表
有攪到!3支天文鏡加一支影雀鏡

Should be 4 astronomical telescopes and 1 spotting scope.:g1
作者: puppymic    時間: 2009-10-5 23:19     標題: 回覆 49# 的帖子

但係有一支無試到喎
作者: mike_leung    時間: 2009-10-5 23:22

支支都有試.....
1) 110ED
2) FSQ106ED
3) FSQ106
4) TSA 102
5) 輸唔死實奇spotting......
作者: fatpang    時間: 2009-10-5 23:24

Any photo??
作者: apo    時間: 2009-10-5 23:39

原帖由 mike_leung 於 2009-10-5 23:22 發表
支支都有試.....
1) 110ED
2) FSQ106ED
3) FSQ106
4) TSA 102
5) 輸唔死實奇spotting......

下次有機會又岩時間好想用支菜絲 85T 同支輸唔死拚下..
作者: puppymic    時間: 2009-10-5 23:43     標題: 回覆 53# 的帖子

使唔使帶埋部 GH1 + 餅鏡黎俾你試?我無 GF1 喎
作者: apo    時間: 2009-10-5 23:47

原帖由 puppymic 於 2009-10-5 23:43 發表
使唔使帶埋部 GH1 + 餅鏡黎俾你試?我無 GF1 喎

GH1 仲好, 猛太陽果陣可以用 EVF 睇景.
作者: daniel    時間: 2009-10-5 23:58

photo 到

圖片附件: IMG_2421a.jpg (2009-10-5 23:58, 181.89 KB) / 下載次數 172
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18681&k=bbce5d1a8ad98c84df2908f9514f971d&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2427a.jpg (2009-10-5 23:58, 185.36 KB) / 下載次數 185
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18682&k=c6e6f9a26520437d7de62a79f04c4a53&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2439a.jpg (2009-10-5 23:58, 185.45 KB) / 下載次數 183
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18683&k=b71827141868b2056e8eaeacad90797f&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2418a.jpg (2009-10-5 23:58, 187.64 KB) / 下載次數 176
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18684&k=d852585231b3a4e6ca71eadd8883dba9&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2419a.jpg (2009-10-5 23:58, 181.67 KB) / 下載次數 174
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18685&k=da8297cf7096b9de02335baf24f7bcd7&t=1727524056&sid=l11nlX

作者: daniel    時間: 2009-10-5 23:59

:icon_biggrin

圖片附件: IMG_2430a.jpg (2009-10-5 23:59, 178.31 KB) / 下載次數 180
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18686&k=f2ef6ebc175bc9f7d18b9ce6c41e3fc4&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2437a.jpg (2009-10-5 23:59, 183.42 KB) / 下載次數 165
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18687&k=b927e3acaae51f1ebef788c267ae894a&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2438a.jpg (2009-10-5 23:59, 178.6 KB) / 下載次數 171
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18688&k=8e1658f84e4c8058e5bab74e45ac1469&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2442a.jpg (2009-10-5 23:59, 187.54 KB) / 下載次數 176
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18689&k=d0843b04d534f1a4b9c389f709f057df&t=1727524056&sid=l11nlX

圖片附件: IMG_2443a.jpg (2009-10-5 23:59, 184.18 KB) / 下載次數 179
http://astrohome.net/attachment.php?aid=18690&k=d7ddcc45b83179fe33e174019fd84386&t=1727524056&sid=l11nlX

作者: apo    時間: 2009-10-6 00:06

我想睇下 2427a 個接環點樣收實支餅鏡...
作者: puppymic    時間: 2009-10-6 00:20     標題: 回覆 58# 的帖子

其實係用 46mm --> 52mm 接環上落個 DCA adaptor 度,個餅鏡有46mm 羅絲啞  
作者: apo    時間: 2009-10-6 00:55

原帖由 puppymic 於 2009-10-6 00:20 發表
其實係用 46mm --> 52mm 接環上落個 DCA adaptor 度,個餅鏡有46mm 羅絲啞  

下....就咁擰落個 filter 牙度駁支 scope??? 果度得兩三圈牙好淺架咋...
作者: puppymic    時間: 2009-10-6 00:57     標題: 回覆 60# 的帖子

不嬲以前D機都係咁玩喎,無問題呀 :icon_wink
作者: panda    時間: 2009-10-14 22:09

有沒比較結果出呀?:g18
作者: kcl33    時間: 2009-10-16 15:44

結果..........:eyes_droped

歡迎光臨 車天車地 (http://astrohome.net/) Powered by Discuz! 7.2