返回列表 發帖

HKAS 上海日蝕團 review video

相比下銅陵團已算不俗了..

http://www.youtube.com/watch?v=VFf9b8YXP8I

上海都好似有人睇到日全食喎!

上海睇到日全食嘅偏食部份,其餘時間有雷雨
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

雖然余生果團唔理想, 但佢同埋其他天文學會委員, 事前事後都悉心安排, 實在非常感激:g17
個人生態資訊網站:http://butterfly.hk

原帖由 schindler 於 2009-7-29 23:53 發表
雖然余生果團唔理想, 但佢同埋其他天文學會委員, 事前事後都悉心安排, 實在非常感激:g17
辛苦晒!:u_15 :g17
:g17 :g17
http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

原帖由 schindler 於 2009-7-29 23:53 發表

今次日全蝕之旅, 我看到學會委員為是次旅程出了不少心力! 真的不簡單, 全都是為大局着想! 大家辛苦了! :g17

係! 佢地真係悉心安排! 出發前幾日問過余生, 假如上海天氣仍然唔理想, 去唔去其他地方, 以便我看看如何會合佢地 (我不是跟大隊出發), 我支持拉大隊21日晚去其他地方呀, 但余生話唔走喎... 這點我真係佩服!

他們在上海事前已安排好一切, 包括傳媒.....尤其是團長余生, 點行得開?

三個月前, 余生原本係銅陵團, 但因見到上海團無資深會員助陣, 便轉去上海團幫手! 在上海很有耐心為團友們講解日蝕和分享他多年看日蝕的趣事, 就算天氣唔理想, 都沒影響佢心情, 甚至沒影響我們. 雖然今次睇唔到日全蝕, 但當大家在日蝕前看到太陽出現時, 每次大叫"出黎啦! 出黎啦!" 那種興奮期待心情, 很是享受! 大家從沒放棄呢.

我從余生身上, 睇到如何為學會出力! 作為學會工作人員...... 真係唔簡單! :g17

團長接受記者訪問

回覆 6# 的帖子

絕對要特別感謝余生多年的付出。
http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

團長好唔得閒, 拍低"記錄"大家睇唔到日蝕的樣子!

睇下...落緊雨, 團長忙於聽電話! 有接受報紙記者電話訪問, 與身在其他省份的同好互通消息...真係唔得閒! :u_14

雨愈下愈大, 團長仲四圍拍下大家"狼狽"相...:u_16

全蝕前幾分鐘, 有報紙記者走黎訪問...團長一律笑臉迎迎!

留意天空開始黑...

余先生睇過好多次日全食啦,1991年夏威夷、1994年南美、1995年印度、1997年中國最北嘅城市莫河、1999年德國、2001年非洲(出發前有傷取消行程)、2002年澳洲、2006年埃及、2008年新疆及2009年上海,經驗豐富呀:hw10 :hw10
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

過了全蝕時段, 天光番, 仲有電視記者訪問...

原帖由 cosmos 於 2009-7-31 00:47 發表
余先生睇過好多次日全食啦,1991年夏威夷、1994年南美、1995年印度、1997年中國最北嘅城市莫河、1999年德國、2001年非洲(出發前有傷取消行程)、2002年澳洲、2006年埃及、2008年新疆及2009年上海,經驗豐富呀:hw10 :hw10 ...

唔怪得佢話上海"黑"! 雖然有厚雲遮住, 感受下幾分鐘伸手不見五指係一種唔錯既體驗!

去睇咁多次日全蝕, 相信不論晴天, 陰天, 雨天...都會有不同體驗! 可謂經驗豐富!!! winwin