返回列表 發帖
原帖由 mike_leung 於 2009-4-30 22:34 發表

我支鏡既放大率係0.32X at 200mm....唔知夠唔夠呢?

影鳳蝶我估應該夠啦,加個extender就最好,我見好多人都係拎70-200打蝶,

原帖由 billy 於 2009-4-30 22:46 發表

好喎, 大家不如約星期二出來影蝶!

我哋講緊星期六喎:u_14

原帖由 apo 於 2009-4-30 16:16 發表
我申請多半日假, 依家坐左嚮屋企曬太陽.....

加番個dome就真係更好...唔好話你負擔唔到喎...

原帖由 passerby-b 於 2009-4-30 22:51 發表

我哋講緊星期六喎:u_14

Yesterday I saw quite a lot people there shooting butterfies, think in weekend it'll become crowdy market place.

咁呀....kingrthur一提下....B哥,SORRY,我都係縮沙,我最怕去一D「嘉年華」既地方影生態相.....想專注D慢慢都唔得,比周圍D攪住晒.....又話咩一人限影三影等等....

回覆 35# 的帖子

咁攪笑?一人限影三影!真係無諗過.....
http://blog.yahoo.com/puppymic

影開蝶既會知我講緊咩.....

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 10:57 發表
影開影既會知我講緊咩.....

可唔可以講解下, 係唔係影生態禮儀嚟架?

我都唔知邊個定.....通常有罕有品種出現時,就會有幾十人同時爭住要影,仲要一影就影佢幾個小時.......有好多人唔單止想影,仲要影靚位,於是就有好多爭執發生。呢個時候就會出現d「生態攝影警察」出黎「維持秩序」,每人限影幾多幾多張,雖然咁樣做係好似令秩序恢復......但.....我自己唔喜歡咁樣影生態相.....好似去左海洋公園咁.....所以,我寧願等少d人,或者無la la見到d罕有野,自己慢慢影就算(影唔到都冇咩所謂!)

回覆 39# 的帖子

影雀好似未遇過有「生態攝影警察」,最多事後有人出post表達不滿

不過其實都要靠攝影者自律,特別係唔好破壞環境同影響隻雀,例如太近追住佢,追到佢都無機會停低歇息或覓食......
http://blog.yahoo.com/puppymic

原來如此, 即係最緊要攝影者本身要considerate, 唔好太過份....要人出到聲就冇癮...:hit1

回覆 41# 的帖子

係呀!

試過魚塘主人唔俾人入去影,因為D人留低好多煙頭同垃圾.....

試過有村民投訴,因為D人要追雀而係佢地先人既墓地走走去.....

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 10:52 發表
咁呀....kingrthur一提下....B哥,SORRY,我都係縮沙,我最怕去一D「嘉年華」既地方影生態相.....想專注D慢慢都唔得,比周圍D攪住晒.....又話咩一人限影三影等等.... ...

BTW most of those VR staff are now pretty in their late stage with broken wings, think we've missed their prime stage and have no idea will there be new generation in later days in the same spots.

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 10:52 發表
咁呀....kingrthur一提下....B哥,SORRY,我都係縮沙,我最怕去一D「嘉年華」既地方影生態相.....想專注D慢慢都唔得,比周圍D攪住晒.....又話咩一人限影三影等等.... ...

奇實我啱啱都想縮沙,因為路途遙遠,去到仲一定係趁壚。再講阿瑟王講得啱,d蝶都殘哂lu。
所以明天可能趁個近d ge壚,去fy,有好嘢:u_22

原帖由 mike_leung 於 2009-5-1 12:04 發表
我都唔知邊個定.....通常有罕有品種出現時,就會有幾十人同時爭住要影,仲要一影就影佢幾個小時.......有好多人唔單止想影,仲要影靚位,於是就有好多爭執發生。呢個時候就會出現d「生態攝影警察」出黎「維持秩序」,每人限影 ...

「生態攝影警察」又唔係一定唔係好事,上次打尖翅銀交尾ge時候,大家就排隊影,個個識做。
不過有樣我唔喜歡就係佢哋摘d樹枝來搞d蝶,d樣我最唔喜歡,影到就影到,影唔到靚咪下次lor,唔洗咁搞啩