返回列表 發帖
原帖由 panda 於 2009-6-27 23:05 發表
中旅的,因為放假的日子很晚才知道
撞正各旅行社打住日全食的旗號組團
1669(唔包其它費用)
包埋大概2千五左右

幾吸引!
我見有四個團:http://www.ctshk.com/homepic/gua ... eclipse/details.htm
點解你揀1669? 不是銅陵最有機會睇到?

原帖由 hooooon 於 2009-6-27 23:24 發表

幾吸引!
我見有四個團:http://www.ctshk.com/homepic/gua ... eclipse/details.htm

價錢差好遠喎.......好運起黎嚮機場都睇到....

$1669 去 "於華東最佳觀賞地「蘇州盤門景區」觀賞世紀日全蝕",
這處是否少d機會睇到?
B哥, 你有無興趣?我老婆有興趣跟我去,
如果你去, 你可以作專家教影日蝕!:u_07

原帖由 apo 於 2009-6-27 23:38 發表

價錢差好遠喎.......好運起黎嚮機場都睇到....

去銅陵, 可以撞到大王和其他朋友! :u_11

我係鳥屋等大石鴴嘅時候,都聽到雀友話想報團去睇日食
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

原帖由 hooooon 於 2009-6-27 23:41 發表

去銅陵, 可以撞到大王和其他朋友! :u_11

所以佢唔揀咯...

原帖由 hooooon 於 2009-6-27 23:24 發表

幾吸引!

一來錢作怪,銅陵個個貴成2千元,多一倍價錢
但機會係唔係就比蘇州的大一倍呢?
上次去新疆看的經驗告訴我
無論去哪看,或者晴天率是88%還是99%
只分能看到和看不到兩種情況
換言而之,機會是一半一半,所以還是抱平常心看待,
看到就當獎勵,看不到,到處遊一遊也當見識了:u_22

原帖由 apo 於 2009-6-27 23:41 發表

所以佢唔揀咯...

明知選擇:u_07
B哥不如加入我地呢個團啦
機會肯定比大王個個要高好多:u_03

回覆 18# 的帖子

我打算去宜昌,現在研究中。
跟旅行團唔好搞我lu,它們的緊密行程,我會累死的

影日蝕唔好揾我,揾大王啦,我下個星期還要去特訓:u_21

原帖由 panda 於 2009-6-27 23:43 發表

我去宜昌歎吓世界好過啦,睇唔到就當旅遊:u_11

原帖由 panda 於 2009-6-27 23:43 發表

你揀左幾多號出發?有機會可以報同一個團!:u_07

原帖由 passerby-b 於 2009-6-27 23:49 發表

我去宜昌歎吓世界好過啦,睇唔到就當旅遊:u_11

我好鬼懶, 老婆又怕自己plan去大陸, 所以呢d團,就....:u_03

你會帶乜野過去睇,,.....例如: 天九之類呢?

原帖由 hooooon 於 2009-6-27 23:51 發表

我好鬼懶, 老婆又怕自己plan去大陸, 所以呢d團,就....:u_03

去大陸不用plan啦,研究好出發及回程時間,訂一間大酒店就成了,其他去到至算:u_11

睇到日食有幾多機會率,真係數字遊戲。1995年,我去印度,預報90%晴天率,到印度時萬里無雲,睇40秒全食,成本約9000,共10天時間;我老婆去泰國,預報50%晴天率,到泰國時行雷閃電,睇2分半鐘全食,成本約4000幾,共5天時間。結果,大家都睇到日全食
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。