返回列表 發帖
剛收到台灣回覆:

xx 兄晚安
電池及充電器有幫你詢問,可以到時加買即可,延長線我會準備好,請放心!

房間已安排五間房: 
雙人房×2 4人房×2 6人房×1(樓上3間 樓下2間)

保持聯絡,期待您們到來。

謝謝!
李大哥

原帖由 apo 於 2009-10-15 21:18 發表

我用 12V 鋰電, 可以跟身.
雖然我問過老闆佢可以拖電出屋外, 不過...你最好唔好當一定夠分配俾晒全部人都可以接到火牛.....否則.... 另外想搵個好 d 既地方影你都去唔到... ...

呢隻嘢點睇
http://www.energizerpowerpacks.com/hk/products/xp18000/
有成18A,應該夠用,不過差唔多要仟伍蚊,都幾犀利.

原帖由 vivian 於 2009-10-15 21:54 發表

呢隻嘢點睇
http://www.energizerpowerpacks.com/hk/products/xp18000/
有成18A,應該夠用,不過差唔多要仟伍蚊,都幾犀利.

其實佢在 12V 時祗有 3.5Ah, 我用緊百幾文果舊鋰電都勁過佢(4.8A).

原帖由 apo 於 2009-10-15 22:09 發表

其實佢在 12V 時祗有 3.5Ah, 我用緊百幾文果舊鋰電都勁過佢(4.8A).

咁, 你個舊百幾蚊嘅鋰電重有冇得賣呢? 邊隻火牛會啱佢用呢?

原帖由 vivian 於 2009-10-15 22:15 發表

咁, 你個舊百幾蚊嘅鋰電重有冇得賣呢? 邊隻火牛會啱佢用呢?

我果款係以前 d portable VCD player 後背揹果種, 內置充電線路, 祗需要用普通 16V DC 左右既 Notebook 電子牛(百幾文係包埋一隻 3A 牛).
我 05 年用到家陣, 不過依家應該冇呢類電池賣了...因為依家既 portable DVD player 都用左機底薄電.

原帖由 apo 於 2009-10-15 22:21 發表

我果款係以前 d portable VCD player 後背揹果種, 內置充電線路, 祗需要用普通 16V DC 左右既 Notebook 電子牛(百幾文係包埋一隻 3A 牛).
我 05 年用到家陣, 不過依家應該冇呢類電池賣了...因為依家既 portable DVD ...

咁, 即係話宜家我應該冇咩選擇, 焗住買貴嘢.

原帖由 vivian 於 2009-10-15 22:27 發表

咁, 即係話宜家我應該冇咩選擇, 焗住買貴嘢.

我覺得買呢類貴野唔值, 不如買模型用既鋰電 or  Metal Hydride 電好過. 再唔係咪好似台灣李大哥咁去到先幫我地買 SLA 電及充電器都唔使咁貴.

原帖由 apo 於 2009-10-15 22:32 發表

我覺得買呢類貴野唔值, 不如買模型用既鋰電 or  Metal Hydride 電好過. 再唔係咪好似台灣李大哥咁去到先幫我地買 SLA 電及充電器都唔使咁貴.

你講嗰兩樣嘢唔識, 可否詳細解釋下, 幾錢? 點用? 要否DIY?
我都諗過去到台灣先買舊水電, 不過一來唔知'訂', 二來去到先買,第一晚咪冇嘢做?

原帖由 vivian 於 2009-10-15 23:14 發表

你講嗰兩樣嘢唔識, 可否詳細解釋下, 幾錢? 點用? 要否DIY?
我都諗過去到台灣先買舊水電, 不過一來唔知'訂', 二來去到先買,第一晚咪冇嘢做?

點解你地好似講到未用過電池咁既....你台 mount 未出過街用架???

原帖由 apo 於 2009-10-15 23:18 發表

點解你地好似講到未用過電池咁既....你台 mount 未出過街用架???

台mount出過一次街, 嗰次係用火牛拖. 喺屋企多數用水電. Metal Hydride 電係咪類似2A/3A叉電嗰類? 另外模型用既鋰電好似唔可以用普通火牛叉, 會否難揾?

原帖由 vivian 於 2009-10-15 23:44 發表

台mount出過一次街, 嗰次係用火牛拖. 喺屋企多數用水電. Metal Hydride 電係咪類似2A/3A叉電嗰類? 另外模型用既鋰電好似唔可以用普通火牛叉, 會否難揾?

Yes...即係一般 AA size 果種, 模型 Mi-MH 一般係 7.2V, 要 12V 要改裝比較麻煩, 又唔係個個 charger 都 charge 到, 另外有 11.x volt 鋰電跟 charger, 你地有時間就去旺角, 鴨記 d 模型店打個轉啦..

原帖由 apo 於 2009-10-15 23:49 發表

Yes...即係一般 AA size 果種, 模型 Mi-MH 一般係 7.2V, 要 12V 要改裝比較麻煩, 又唔係個個 charger 都 charge 到, 另外有 11.x volt 鋰電跟 charger, 你地有時間就去旺角, 鴨記 d 模型店打個轉啦.. ...

印象 AA 叉電一般 A 數不大, 用嚟拖 go-to mount 似乎有問題. 11.x volt 鋰電就可能ok, 知唔知連 charger 大概要幾錢?

原帖由 vivian 於 2009-10-15 23:56 發表

印象 AA 叉電一般 A 數不大, 用嚟拖 go-to mount 似乎有問題. 11.x volt 鋰電就可能ok, 知唔知連 charger 大概要幾錢?

Charger 有平有貴, 一般都係三幾百文, 行一轉睇睇啦...

原帖由 apo 於 2009-10-15 23:58 發表

Charger 有平有貴, 一般都係三幾百文, 行一轉睇睇啦...

明白了, 唔該晒.

原帖由 vivian 於 2009-10-16 00:06 發表

明白了, 唔該晒.

不用客氣.

呢度有講及我用緊既鋰電同其他同好用既..
http://www.hkastroforum.net/view ... %9B%BB&start=15