返回列表 發帖
原帖由 cosmos 於 2009-6-27 23:59 發表

睇到日食有幾多機會率,真係數字遊戲。1995年,我去印度,預報90%晴天率,到印度時萬里無雲,睇40秒全食,成本約9000,共10天時間;我老婆去泰國,預報50%晴天率,到泰國時行雷閃電,睇2分半鐘全食,成本約4000幾,共5天時間。結果,大家都睇到 ...

嘩, 你真係好好運氣!
如果我去得成, 一定要借你的運氣, 重要搵你教我點影日蝕!:u_14

回覆 31# 的帖子

借佢老婆d運好似好d:u_11

原帖由 hooooon 於 2009-6-27 23:50 發表

你揀左幾多號出發?有機會可以報同一個團!:u_07

好呀,
據聞十幾日前仲有1個位
依家睇來佢已經會加多十幾個位啦
我係19號團,

原帖由 passerby-b 於 2009-6-27 23:49 發表

我去宜昌歎吓世界好過啦,睇唔到就當旅遊:u_11

睇下火箭升空都好呀:wtt12

原帖由 panda 於 2009-6-28 00:27 發表

睇下火箭升空都好呀:wtt12

乜宜昌可以睇火箭 ???
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

原帖由 cosmos 於 2009-6-28 00:43 發表

乜宜昌可以睇火箭 ???

搞錯左
原來係西昌:u_09

check過,西昌火箭基地睇0.993日偏食

少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

Panda, 今天去問,你報的團有分A及B團,A已滿了,你是那個?
B團編號:LP09NNSS050719B

我個個係A團,但我相信個日大家都會係埋一個地方觀看,u_23
你係唔係B團,估唔到仲有位喔

0.993日偏食是否接近日全食呢?

原帖由 panda 於 2009-6-28 19:57 發表
我個個係A團,但我相信個日大家都會係埋一個地方觀看,u_23
你係唔係B團,估唔到仲有位喔

而家仲考慮緊, 去銅陵還是蘇州, 總言之會見到大家!

回覆 41# 的帖子

去銅陵啦,多d fd喎u_23 u_23

原帖由 vivian 於 2009-6-28 22:55 發表
去銅陵啦,多d fd喎u_23 u_23

哈, 價錢貴二千!哈, 但一生人第一次睇日食, 都係搵個有把握位置好些。

咁又係呀
千其唔好比自己有後悔的理由:u_22

原帖由 hooooon 於 2009-6-28 23:11 發表

哈, 價錢貴二千!哈, 但一生人第一次睇日食, 都係搵個有把握位置好些。

I reckon this time all sites are quite even in chance, so I'll take it as a short mainland trip to walk around, more over in past eclipse we'll prepare after eclipse progames like places to go for star gazing and travel around, but not this one.