返回列表 發帖

求助skysensor2000導星(終於Guide到)

設備
GPD+SKYSENSOR2000+QHY5
GUIDE極都GUIDE唔到
個黃色十字線唔會追住粒星移動
唔知咩問題?
條線唔知係唔係有問題?唔知有沒人試過用QHY5接SKYsensor2000成功guide過星呢?
謝謝分享下

你個 Star2000 手控開左 guide mode 未?
你以前試過 work 唔 work 的? 上次 upgrade 完可能 default 係 disable auto guide mode.
我套 GP2 用過幾次都 guide 到.

從沒成功過,試左好多次, 手控的guide speeed 轉左on , 預設 RA=0.5  DEC=0.5唔知係唔係你所知的guide mode?
你用條咩線guide?听講因為QHY同Vixen的接口都好鬼特別,條線要特制的
但唔識整呀~~~大王有沒多一條線可以賣比我試試呀

從沒成功過,試左好多次, 手控的guide speeed 轉左on , 預設 RA=0.5  DEC=0.5唔知係唔係你所知的guide mode? ...
panda 發表於 2014-1-23 21:17

下??? Sky2000 guide 線接法同其他 mount 唔同架喎.... 你用邊條線黎 guide 呀? 上網 download 份說明書睇下接法啦... 我得一條, 叫我整多條驚你唔知要等幾耐....
最簡單係用手上果條加個 RJ11 轉換線駁 SS2000.

加個RJ11, 咁專業的東西,我呢的電子文盲都係唔明,
我搵14哥睇佢有沒得整一條,  Any way,多謝大王指點
另外想問大王, 你以前提過話如果要將no-PC版變成PC版,要加兩粒特別電阻
請問有沒圖睇下邊兩粒電阻/?同埋係邊度加?

回復 5# panda
上次咪同你改左咯........ 你搵 or 整條 PC cable 試下行唔行到先啦... 我試過用 Android 手機行藍牙都控制到..
Vixen 技術野梗係搵 LT 啦~~~

Guiding cable 得 5/6 條線, 你上網搵下資料睇下明唔明先啦.... 我屋企最近執起晒 d 野, 暫時唔想反轉間屋搵野....如果搵我整 guide cable 可能要過左年先得了~

我要加個 shoestring 的GPUSB relay 才可做auto guide

我要加個 shoestring 的GPUSB relay 才可做auto guide
benben88 發表於 2014-1-24 17:00

QHY5, ASI120MM/C 等camera 已內置 USB <> ST4 relays, 不用加 GPUSB.. 祗係 SS2000 guide cable 接法不是直接在 RJ 插頭 上 pin to pin, 要交叉連線所以製作比較麻煩.

大王~~唔好意思呀~~呢近排做左五次全身麻醉,沒咩記性,淨係記得你幫我upgrade左個BIOS,
我之前搵過LT,係佢強烈推薦我來請教你架
據我所知,都唔係咁多人擁有SkySensor2000PC呢舊野
benben88都係其中一個
條線我已經同14哥買左,依家等好天試, 等我搞掂左GUIDE星同埋GOTO,
到時就可以一起出發去水口影星啦,到時再請教你點用 Android 手機+藍芽GOTO咁勁

回復 9# panda

仲攪 Android????
我已經轉左用 Windows 8 pad 黎控制台 mount, 行埋 Phdguiding, 仲可以駁埋 ccd  影野...

你用邊個sofeware控制CCD影野?
我都打算買條SkyWire serial telescope control cable + IPAD GOTO個MOUNT
見人用過,一粒星定位都得,仲係超準果隻,又易用

你用邊個sofeware控制CCD影野?
我都打算買條SkyWire serial telescope control cable + IPAD GOTO個MOUNT
...
panda 發表於 2014-1-25 23:16

iPad 玩唔到 auto guide 的....
Windows 8 pads (pro version, not RT) 就咁經過 OAG USB hubs 駁 USB > RS232 adapter可以行到晒所有 windows desktop 用到既軟件... qhy5 camera 可直駁.
我試過下面幾套都冇問題:
Thesky 5,6
Maxim DL 5
PHD Guiding
CCDSoft5
Deepskystacker
Photoshop CS6
Sharpcap
Registax

QHY5, ASI120MM/C 等camera 已內置 USB <> ST4 relays, 不用加 GPUSB.. 祗係 SS2000 guide cable 接法不是直接在 RJ 插頭 上 pin to pin, 要交叉連線所以製作比較麻煩.apo 發表於 2014-1-24 17:15

我的Vixen mount都是用了交义線, 但有人用PHD加不交义的連線都可以SXW導星...

多謝大王的分享呀,一部wid pad出街就搞掂晒所有野,唔知電力持續能力怎樣?
今晚終於試到guide星,真係條線問題, 校對后出現另一個問題, 十字線追唔切粒星的移動
唔知會唔會我DEC的平衡沒完全做好所致

咦大王你部Win pad係USB2定3? 我都諗緊咁搞,但係D人話USB3駁唔到PHD...
http://astropaul.blogspot.com/