返回列表 發帖
今日同好聚餐前買左部可以用到 S3 USB 既流動耳擴, 第一個問題發覺兩個耳筒插座都有接觸不良情況, 希望插多 ...
apo 發表於 2012-8-5 23:24

厘部野我都好似有一部。買左返來都冇咩用!

回復  apo

HD650及K702, 都係Open/Semi-Open,出街點用?
bigdr 發表於 2012-8-6 03:08

出街既意思係出 trip, 例如上陰那山....

回復 205# apo

HD650及K702, 都係Open/Semi-Open,出街點用?

部 E7 雖然 work 到做 Dac Amp, 不過佢 300ohm loading 時輸出得 16mw, 絕對推唔到 HD650 果類耳筒, 不過佢再加埋部 E9 docking amp 做 compo 就應該夠力..

唔出街用我不如聽大機大喇叭.....
apo 發表於 2012-8-5 23:47

好多時與家人同住,音響系統就難以被接受。

唔係出街用,難推又要時間煲,當然一部勁擴唔少得。
DTS-ES 發表於 2012-8-5 22:36

唔出街用我不如聽大機大喇叭.....

今日同好聚餐前買左部可以用到 S3 USB 既流動耳擴, 第一個問題發覺兩個耳筒插座都有接觸不良情況, 希望插多幾下會有好轉...

我初時時都冇留意耳筒阻抗相差咁遠…HD650 唔好講手機直推,就算用 portable 耳擴都冇幾多部可以夠力推佢… ...
apo 發表於 2012-8-5 19:43

唔係出街用,難推又要時間煲,當然一部勁擴唔少得。

我初時時都冇留意耳筒阻抗相差咁遠…HD650 唔好講手機直推,就算用 portable 耳擴都冇幾多部可以夠力推佢…

回復 200# passerby-b

HD650/600,並不是完美,載得唔舒服(夾頭)及難推,都係佢的死症。所以二手區好多人放出來,因好聲而買回來,推唔掂就賣返出去。正所謂,因誤會而結合,因了解而分開....haha

相返AKG K702,只有60 ohm,比起HD650/600 300ohm容易推少少,而且帶得好舒服。

HD650/600強項係presentation,好有味道。K702係屬於monitor,當個source唔好的時候,就如實比你聽到晒。

聽完headphone,再聽返TF10,覺得D聲好假;不過in-ear的好處係隔音好好,聲音好直接,高中音的速度感好好。

另一隻我都考慮緊的係AKG K702, 行貨三千到尾,水貨$24xx-$28xx,ebay仲平 USD $210 + shipping!
回復 199# bigdr
D價錢爭咁遠, 會唔會有咩"竟轟"呀?
HD650, 灣仔行貨, 話俾到我盡都要3000....
聽你講得HD650咁正, 我都心郁郁 但係個AMP要諗下點搞, 最好可以買個大王級玩下, 學下野先...

不過, 8月尾要離家兩個星期, 現在要開始準備, 冇咩時間, 可能要9月中至搞得啦

仲有,個535真係越來越好聲

B哥,今個星期試了十款八款Heaphone,如果係全新開盒,基本上係可以唔洗試,無論中高低, 音場及定位,都完全係兩回事。

這個星期在12及15樓也有試過GRADO, 中及高音好嚮好亮,唔係我杯茶。

同事借比我試的是HD600,我自已出去試的係HD650。兩隻係唔同,HD600人聲甜D,但低音質量無HD650咁好。我打算買HD650,是因為以後可以透過用AMP及線去調聲。如果一開始買HD600,就天生無低音。HD650比較全面。但如果我已經玩開其他headphone,我就一定會買HD600,人聲真係一絕!

另一隻我都考慮緊的係AKG K702, 行貨三千到尾,水貨$24xx-$28xx,ebay仲平 USD $210 + shipping!
星際2樓有隻煲開了的K702,仲有GrahamSlee solo可以一齊試,音場同定係係我試過最好最sharp的;後來跟同事講起,佢都有K702,不過佢話K702 淡淡如水,雖然音場比其他headphone好好多。但比唔到HD600/650的HiFi味出來。除非係聽boardway的舞台劇,人聲會走來走去,又有幾把聲一齊唱歌,佢先用K702。
星際2樓有另有一隻Q702,係K702的低音version,唔知係唔係未煲好,我聽唔到K702的超高水準音場定位。

note只合適32-60歐耳機,HD600唔合適直接note聽音樂。
DTS-ES 發表於 2012-8-4 00:16

原來 S3 耳放力水大好多!!! 機大部唔等於力水大...

今日食飯時間, 供左落灣仔問下昆我下海個哥仔HD650 D野.
佢二話不說, 就係我面前開盒, 俾我試個叫
GRADO LA ...
passerby-b 發表於 2012-8-3 23:22

note只合適32-60歐耳機,HD600唔合適直接note聽音樂。

回復 195# L-mike
橫掂都要去地鐵, 打多個站咪供左落去LOR, 熱極都唔夠搵隻鸛咁熱啦
其他野我都係估估下架咋