返回列表 發帖

咁多專家,可唔可以話我知?
點樣可以删除對到Focus 嗰時D Beep Beep 聲呀?

如果佢肯整大d 個 view finder 就好了~
雖然比較貴, 但真係可以手持  2000mm 影到野... 冇乜點油畫...

It's me !!!

好想睇星呀....

大家講得咁興奮時,又有一位老友加入你哋行列了!
https://hoonwai.myportfolio.com

p900重900G,
KOWA夾埋哂D相機呀,配件呀,頂多都冇2.5KG
比856真係輕好多

多謝B哥詳細分析,還有重量又如何呢?

回復  passerby-b

兩個裝備效果有冇分別呢?
cam 發表於 2015-5-12 22:00

兩個系統,分別當然大啦﹗

第一,價錢:
P900, $5000 有找(唔知大王點解買到 $4000 零,大王就係大王,我買唔到﹗)
Kowa 成套,要二萬頭﹗

第二,用途:
P900 只可攝影,
Kowa 可以影,可以目視。佢GE目視係最高享受之一,有機會萬勿錯過。我睇過的Spotting Scope,冇枝靚過 Kowa TSN800 系列﹗

第三,拍鳥效果:
可以比較 Red-necked Stint 的照片。
Red-necked Stint 是一隻細雀,大約6至7吋。
P900 拍的,大約二十米遠,己經掹掹緊,但三十多米遠,用KOWA 拍的,效果好D,Detail 多D。
所以,拍遠的就Prefer Kowa。
但係,近的目標,P900就會容易操作,效果也不比 KOWA 差。
拍大鳥,P900可以再遠D。

請注意,所有照片都經過處理,以最佳效果POST出來。

cam 發表於 2015-5-12 22:00

總之.. 部大傻瓜機真係可以手持影到企定定的雀仔的...

回復 12# passerby-b

即係用乜嘢機和鏡影呢?
cam 發表於 2015-5-6 18:09

EFL 2000mm 嗰D,緊係跟隨大王,用P900拍的啦,
冇大王的指導,我跟本唔敢嘗試用P900啦。

EFL 3000mm嗰D,係用S120 + Kowa TSN833 88mm Spotting scope 影架,
個 Eye piece 係25-60X Wide Zoom, Set at 30X

回復 10# passerby-b

即係用乜嘢機和鏡影呢?

B 哥的DC仔,都係P900, 即係同大王一樣????
bigdr 發表於 2015-5-4 12:39

嘩﹗大導演,唔好亂UP呀,我點可以同大王比較架,當然唔可以同大王一樣啦﹗
大王係人中之龍,係我哋偉大GE舵手,
正所謂"大海航行靠舵手",我哋DD FANS,只可以跟隨大王英明GE選擇架咋

B 哥的DC仔,都係P900, 即係同大王一樣????

請問B 哥,點增加 DC 仔的EFL?
akltsang 發表於 2015-5-3 22:14

好似大王咁,縮小個senor, 係一個辦法,
亦可以接駁DC仔去單筒,即係用afocal 方法,E家D人叫digiscoping, 我唔多喜歡D個名!
EFL大約係DC仔的FL乘以單筒的倍數!

B 哥既 DC 仔要幾萬蚊入場。。。我玩果 d 就真係 DC 仔,四千零蚊攪掂。。當然不可同 B 哥靚鏡比啦.. image.jpg