返回列表 發帖

SONY HX100v

剛入手,呢部機雖然個sensor只有1/2.3",不過,表現我認為係咁多部同級DC最好既一部,拍片超清+細緻,對焦快,拍片時有得30X ZOOM.....
基本規格:
1/2.3" BSI CMOS
3" LCD 921,000 pixels
27-810mm
1080 60p

分享兩張相,唔好同800 5.6比較,我覺得一定靚過fs20或者canon 30is

VIDEO.....請用1080p既格式睇.....如果睇原檔,仲正~!!!

http://www.youtube.com/watch?v=JERBxyubEKs

http://www.youtube.com/watch?v=tSutCq9AU80

快d同你部h9v比較,或者其他DC。

比較D乜? 如果論最wide端既畫汁.....應該係h9v正d.....

好掂喎
http://osastrolog.blogspot.com

原帖由 mike_leung 於 2011-6-24 18:40 發表
比較D乜? 如果論最wide端既畫汁.....應該係h9v正d.....

有人話,s95不及p300,p300不及xz-1,我最想睇下,同一景物,
邊部影得最detail。:u_11

I think s95 should be able to produce sharper image than h9v and hx100v....
Xz1 should be the sharpest one.

原帖由 mike_leung 於 2011-6-24 18:13 發表
剛入手,呢部機雖然個sensor只有1/2.3",不過,表現我認為係咁多部同級DC最好既一部,拍片超清+細緻,對焦快,拍片時有得30X ZOOM.....
基本規格:
1/2.3" BSI CMOS
3" LCD 921,000 pixels
27-810mm
1080 60p

分享兩張相,唔好同80 ...

mike sir 師兄都終於玩 dc 仔, 我呢個 窮人又多個藉口買機....:icon_redface

睇E-ZONE已經打敗HS20EXR:g17 :g17 :g17

買黎去 "探" 雀都幾好喎....搵到先至托大炮去影真軍....搵唔到當散步唔辛苦...

不過而家全城缺貨,我都係等在一個星期返在小貨我先買到,要買暫時要花點功夫。

原帖由 mike_leung 於 2011-6-25 09:19 發表
不過而家全城缺貨,我都係等在一個星期返在小貨我先買到,要買暫時要花點功夫。

講下啫…我唔會再買 DC 小炮喇…仲話要去同人爭住買…
手上仲有部老爺 Panasonic G1, 用支 100-300 都等於 600mm crop size, 理論上 PQ 會高一班, 體積應該都唔爭得好多..

張SPARROW都好正WOR...
引死人LA

人總是愛講一套, 做一套......

iso800 test

回覆 14# 的帖子

G...e...m