返回列表 發帖
已推到e zoom,按了macro mode,但好似無乜分別,都係自己慢慢對焦,不能太近。
防震有少少怪,我用mode 1 ...
hooooon 發表於 2012-7-5 23:21

你支鏡右邊窗仔係唔係已顯示進入左 Macro Mode 呀?

究竟 OMD 是否適合晚上影星星呢? 例牌地做左個 1so 1600 5 分鐘 dark frame 做記錄, All NR off, 直接用 Jpeg 影.
結果係, 未經 NR 處理下於室溫 ~30 度 C hot noise 同 60Da 有一段距離, 大致同 SBIG 8300C 差不多. 不過要實戰影星星後再看真正實力...

Olympus OMD 5 mins dark ocroped.jpg

我部係特別版....
apo 發表於 2012-7-4 23:34

到時上山影張合照~~~~~

回復  passerby-b

都無ISO 10000,無用啦,快d買部 OMD 啦  5D3半價賣俾我  ...
puppymic 發表於 2012-7-5 23:22

我用5D3,經常會用到ISO12800 BOR

我用5D3,經常會用到ISO12800 BOR
passerby-b 發表於 2012-7-6 13:40

咁仲唔 post  d 高 iso 相比 Puppymic 睇下??

咩我冇POST上過來嗎???我記得POST上來冇人SO我咁GE???
搜尋番紀錄又冇喎???係咪ADMIN唔覺意刪咗呀???

回復 51# passerby-b

你 post 多一次咪得咯... 邊有人敢 delete b 哥既大作呀??? 想唔大咩??

話時話, 聽日想帶部 43 仔認真試影下雀仔或蟲仔, 有乜好介紹?

我D紀錄洗哂啦, 硬碟唔夠位嘛
再上過啦, 雖然影得好差,
一張係RAW直出JPEG, 然後RESIZE1280,
一張張係100% CROP,
自己諗啦
兩張都係做左UM 2同50

回復 53# passerby-b

又幾唔錯喎
http://blog.yahoo.com/puppymic

回復 53# passerby-b

勁喎!! iso12800 眼中都見到 b 哥...
等我又試下部機仔得唔得先....

話時話, 聽日想帶部 43 仔認真試影下雀仔或蟲仔, 有乜好介紹?

我D排懶到出汁, 唔係打DIABLO就係聽耳筒, 點會有好介紹,
不過星期六, 日都會搵幾個鐘去LV GE, 要為8月底做TRAINING啦...

好彩部 OMD 都影到狗狗眼中還有我... 冇加 UM... 直接用 Jpeg 影, 屋企燈又唔係好光... 影出黎當然冇大機咁 detail 啦....

加多張 iso 10000 "wide field"...

好彩部 OMD 都影到狗狗眼中還有我... 冇加 UM... 直接用 Jpeg 影, 屋企燈又唔係好光... 影出黎當然冇大機咁 ...
apo 發表於 2012-7-6 21:49

我覺得不相伯仲,一D都唔失禮!
https://hoonwai.myportfolio.com

影近野...佢個防震真係好有用...

星期日用 OMD + Panasonic 100-300 鏡 test shot 幾張.. 用落 AF 同大機大鏡始終有分別, 冇 spot focus mode 遇到太細 object 時就對唔到, AFC 亦跟唔到影大動作飛羽.. 可惜市面暫時冇高速既長鏡可選...