返回列表 發帖

11月清境觀星之旅通訊

11月清境觀星之旅通訊:

1. 各位參加者請儘早上網申請出入台灣申請書(航空公司check-in時會聯同護照
檢視)
2. 觀星園房間已訂妥,已四人房為主,三晚房租,包早晚兩餐每位應付NT2,475.-
(食宿費抵埗後繳付)
3. 已訂妥 e-go 觀光巴士兩部,車費兩程來回台中機場/清境觀星園每位NT1,100.-
(車費待匯款往台灣後再通知需HK$實數若干)
4. 山上氣温較平地低十餘度,夜間更會降至得幾度,請帶備足夠禦寒衣物,如手套,
冷帽等
5. 機場集合時間: 11月1日上午八時正 (華信航空櫃位旁)

如有問題,請與本人聯絡

鄧SIR,係咪仲有錢要收,係就請通知。
我下個星期都要入番D NT

回復 2# passerby-b

車費會折算為港幣,雙人房 2400.-x 3 晚 = NT7200.- 半房即 NT 3,600.- 到觀星園先收

回復 3# tang

膳食未計啊 !  

回復 4# cam

早晚兩餐已包埋,中午三餐豐儉由人,換一千台幣夠晒!

有人叫我帶部單車去 "推" 上武嶺...
有人叫我托埋大炮去影雀...
有人叫我幫手帶埋佢要用既影星器材...
我行李得 20Kg quota, 帶得邊樣呀???

回復 6# apo

3 個 friend 叫你帶嘢 ! 咁你咪可以用埋佢哋啲 quota, 總共有80kg, 你拎唔拎到呀 ? 係咪包 van 仔去機場 ? 嚟載埋我吖 !

評分人數

• daniel: 很有內涵!讚賞 + 2 分

回復 6# apo

你又可以自己揸車去,頭三日$300,以後$90,即係泊四日唔駛$1000
http://www.hongkongairport.com/chi/transport/parking.html
少點投訴及抱怨,多啲讚美與包融,社會將會變得和諧。

回復  apo

你又可以自己揸車去,頭三日$300,以後$90,即係泊四日唔駛$1000
...
cosmos 發表於 2013-10-17 01:35

4 日 HK$390 呀~
不過, 去旅行主要為左休息下... 攪到咁辛苦為乜?

我有個朋友講過,去旅行係去玩,休息緊係留返,返公司先休息啦。唔通用annual leave休息完,返公司捱世界咩?

如果連去玩都覺得辛苦, 做人仲有乜樂趣?

評分人數

• daniel: 準確捕捉!讚賞 + 2 分
    • Gem: 很有內涵!讚賞 + 2 分

我有個朋友講過,去旅行係去玩,休息緊係留返,返公司先休息啦。唔通用annual leave休息完,返公司捱世界咩 ...
bigdr 發表於 2013-10-17 10:36

你有份好工梗係可以講風涼話啦.... 番工當休息.....

回復 9# apo

如果大王唔介意 pickup 埋我,同你 share 一半吖!

回復  apo

如果大王唔介意 pickup 埋我,同你 share 一半吖!
cam 發表於 2013-10-17 12:50

都唔順路.... 仲有, 帶到去機場都唔夠 quota 過托運...

回復  apo

cam 發表於 2013-10-17 12:50

大王你路經大圍都兜埋我, 我又夾返份, 咁你咪可以免費泊車咯~~
G...e...m

大王你路經大圍都兜埋我, 我又夾返份, 咁你咪可以免費泊車咯~~   ...
Gem 發表於 2013-10-18 09:25

其實呢..... 我都係搭巴士去機埸架咋.....