返回列表 發帖

一位女學生既經歷

上星期有個小女孩(十一歲)告訴老師,佢係msn add左一個唔識相識既人,佢既email係: monew@xxxxxxl.com,果個人陌生人係一個男性,佢邀請呢位女孩子使用網路攝影機,後來,果位女學生懷疑果位陌生人係佢既同學,於是應邀開啟webcam,點知,一開webcam,果個陌生人就對住個webcam露械(sausage),嚇得個女學生立即關掉msn。佢好驚,佢喊住同班主任講,唔知點算.....後來班主任就黎搵我幫手,我都幫唔到佢d乜...唯有將呢件事向其他人講,希望大家比下意見,下次遇到呢d情況下,應該點做! 我唯一可以做既,就係教呢位小女孩,唔好立亂add一d陌生人。

以前ICQ , Net meeting 時 呢D事已經时时发生.....
一係報警,一係以后小心D ga jei...

原帖由 mike_leung 於 2008-3-10 15:49 發表
上星期有個小女(十一歲)告訴老師,佢係msn add左一個唔識相識既人,佢既email係: monew@xxxmail.com,果個人陌生人係一個男性,佢邀請呢位女孩子使用網路攝影機,後來,果位女學生懷疑果位陌生人係佢既同學,於是應邀開啟webcam,點 ...

我以前玩 netmeeting 及 i-phone 都試過 add 人, 結果係俾 d 鬼佬 xxxxx...

有email ddress 可以報警啦....

我都係咁諗,有email address應該可以報警.....

如果check到佢個IP address係香港,差人就可以做嘢

報警啦

報警啦!:hit2 :hit2 :hit2 :hit8 :hit_9
http://picasaweb.google.com/daniel.changck
影不到正常,影到係bonus。這是我拍攝任何事物的心態。

其實報警只係治根, 教小朋友如何保護自己才是治本
網上變態佬太多了,

我都佢講左,建議佢考慮報警,不過佢好似唔太想...不過,我都叫佢唔好立亂add一d唔識既人,最好就唔會花太多時間係msn啦..

原帖由 mike_leung 於 2008-3-31 21:24 發表
我都佢講左,建議佢考慮報警,不過佢好似唔太想...不過,我都叫佢唔好立亂add一d唔識既人,最好就唔會花太多時間係msn啦..

玩MSN有時真係幾浪費時間!好多時都只係講埋D無謂野。我以前就side唔少時間,宜家我用msn,九成都只係同同事傾公事!:big_smile

如果沒有可供起訴的罪證 - (回復 1# 的帖子)

只好當電腦有 spyware / 被 hack  彈鹹 site 的意外了 ...
說回來, 女孩是 Milke Sir 你公司的客 ?

原帖由 fatpang 於 2008-3-31 23:03 發表

玩MSN有時真係幾浪費時間!好多時都只係講埋D無謂野。我以前就side唔少時間,宜家我用msn,九成都只係同同事傾公事!:big_smile

我從未用過。
http://picasaweb.google.com/daniel.changck

原帖由 David^_^b 於 2008-3-31 23:51 發表
只好當電腦有 spyware / 被 hack  彈鹹 site 的意外了 ...
說回來, 女孩是 Milke Sir 你公司的客 ?

你又冇睇清楚上文啦!:hit4